Україна втричі скорочує реверс газу з ЄС з жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна втричі скорочує реверс газу з ЄС з жовтня

Енергетика
792
Україна має намір скоротити імпорт природного газу з Європи через Словаччину з 1 жовтня майже в 3,5 рази, до 8,9 млн куб. м на добу.
Про це свідчать дані про заявку на газовимірювальній станції “Буденці”, оприлюднені на сайті словацького оператора ГТС компанії Eustream.
Так, заявка на 1 жовтня на прокачування газу через газовимірювальну станцію “Буденці” щодо газопроводу “Вояни-Ужгород” у напрямку України становить 8,88 млн куб. м, тоді як заявка на 30 вересня становила 31,47 млн кубометрів.
Парафований “зимовий пакет” передбачає, що Україна направить $ 500 млн на закупівлю 2 млрд кубів газу безпосередньо у “Газпрому” для закачування в підземні газові сховища (ПСГ). У свою чергу Москва знизить ціну на газ для України на два квартали до рівня сусідніх європейських країн (причому, ціна не може бути нижчою, ніж на європейському ринку – щоб Україна купувала газ безпосередньо, а не через реверс). Узгоджена ціна на російський газ для України з 1 жовтня і до кінця 2015 року, без урахування поправок на калорійність, становить $ 227 за тис. куб. м (з урахуванням – $ 232).
На даний час не рахунку “Нафтогазу” вже є $ 500 млн, які вдалося зібрати за рахунок власних резервів. В цілому пакет фінансування НАК для закупівлі “зимового” газу становить $ 1,3 млрд. Більше половини цих коштів – кредити, які Україні доведеться взяти ($ 300 у ЄБРР і $500 у Світового банку), щоб зняти “стурбованості” ЄС і РФ про стабільність транзиту газу взимку.
На даний момент в Україну імпортується тільки “реверсний” газ, причому, тільки за маршрутом зі Словаччини. Збільшення поставок газу з Європи в середині вересня пов’язано з виходом на український ринок двох західних трейдерів.
У свою чергу глава “Нафтогазу” Андрій Коболєв заявив, що Україна готова почати купувати газ у Росії в рамках “зимового контракту”, але не буде цього робити без останнього необхідного підпису російської сторони.
Станом на 1 жовтня і Україна, і РФ стверджують, що інша сторона ще не підписала угоду. За словами джерел, “зимовий пакет” може заробити після зустрічі “нормандської четвірки”.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас