Скільки і звідки? Заробітчани відправляють в Україну все менше валюти (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки і звідки? Заробітчани відправляють в Україну все менше валюти (інфографіка)

Особисті фінанси
5790
Заробітчани відправляють на батьківщину все менше валюти: за даними НБУ, якщо в першому півріччі 2014-го прийшло $2,79 млрд, то в першому півріччі 2015-го – лише $1,889 млрд. Найбільше валюти надходить з Росії, США, Німеччини, Великобританії та Греції, а менше – з Чехії, Гонконгу, Туркменістану (див. інфографіку). У порівнянні з минулим роком, географія переказів не змінилася.
ТЕНДЕНЦІЇ. Зниження приватних валютних надходжень економістів не дивує. “Кризу переживає не лише Україна, а й РФ, і ЄС. Нашим заробітчанам все складніше знайти хороше місце роботи з високою зарплатою. Крім того, люди намагаються передавати гроші не тільки легальними каналами – за різними оцінками, до 30% валюти приходить в країну, як кажуть, із рук в руки “, – вважає аналітик” Простобанк консалтинг “Іван Нікітченко.
За його словами, ситуація з валютними переказами може покращитися вже цієї осені-зими, оскільки негативні фактори у вигляді війни на Сході, девальвації гривні, падіння промпотенціалу, українці вже пережили: “Заробітчани будуть менше боятися відправляти гроші родичам, які проживають в Україні. У країні наведений певний порядок, бізнес потихеньку працює, міграційні настрої теж вщухають … Це означає, що обсяг надходжень може вирости на 10-15% вже в другому півріччі цього року “. А з урахуванням того, що приватні валютні перекази традиційно складають 5-6% ВВП – ці гроші допоможуть виходу країни з кризи, вважає Нікітченко, оскільки “люди купують більше товарів, і кладуть валюту на депозити”.
ПОТЕНЦІАЛ. Примітно, що, незважаючи на падіння валютних переказів з ключових країн світу, є держави, звідки надходження ростуть. У цей список потрапили Канада, Польща, Ірландія і Китай. “У Канаді є чимало високооплачуваних вакансій для українців, починаючи від будівництва і закінчуючи рибальством. Що стосується Польщі, то ця країна не може похвалитися високими зарплатами, зате готова масово працевлаштовувати наших фермерів, збирачів ягід, медсестер і няньок. Також зараз активно цікавляться нашими співробітників в ОАЕ, Казахстані. У перспективі з цих країн теж можуть збільшитися валютні перекази в Україну “, – вважає контент-менеджер порталу Rabota.ua Тетяна Пашкіна.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас