"Укрзалізниця" заплатить 600 млн боргу за київський міст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрзалізниця" заплатить 600 млн боргу за київський міст

Казна та Політика
457
“Південно-західна залізниця” заплатить 612 млн гривень турецькій компанії “Догуш Іншаат ве Тіджарет А.Ш.” за контрактом 11-річної давності на будівництво Дарницького залізничного мосту в Києві.
Це випливає з визначення Шевченківського суду Києва від 17 вересня 2015 року, передає “Перша інстанція”.
Цим рішенням суд схвалив примусове виконання в Україні остаточного рішення Міжнародного арбітражного суду Міжнародної торгової палати від 6 вересня 2013 року про стягнення заборгованості.
Відповідне клопотання представник “Догуш Іншаат ве Тіджарет А.Ш.” подав у серпні 2015 року.
У ньому йшлося про надання дозволу на примусове виконання в Україні рішення суду Міжнародної торгової палати за позовом цієї компанії до “Південно-Західної залізниці” про стягнення заборгованості в сумі 23,437 млн доларів; відсотків – 1,221 млн доларів, витрат на арбітраж – у розмірі 609 тисяч доларів, юридичні та інші витрати: 13,373 тисяч доларів, 352 тисяч євро, 75 тисяч фунтів стерлінгів, 1,991 млн швейцарських франків і 55 тисяч гривень.
В обгрунтуванні клопотання представник стягувача вказав, що рішення міжнародного арбітражу вступило в законну силу і є остаточним.
Зазначене рішення оскаржувалося Україною у Федеральному суді Швейцарії, однак той визнав аргументи безпідставними і в травні минулого року відхилив апеляційну скаргу.
Представник боржника “Південно-Західної залізниці” – у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, відзначаючи, що “зазначений спір був розглянутий в іноземному суді за відсутності угоди сторін про розгляд такого спору саме в цьому суді”.
Шевченківський суд з’ясував, що оскільки залізниця брала участь як у розгляді справи в арбітражі, такі й у федеральному суді Швейцарії під час оскарження – такі аргументи не заслуговують на увагу.
У судових документах нагадується, що між сторонами спору 14 листопада 2004 року був укладений договір на будівництво залізнично-автомобільного мостового переходу через Дніпро в Києві, предметом якого була державна закупівля відповідно до Закону України “Про залучення кредитних ресурсів для фінансування проектування і будівництва залізнично-автомобільного мостового переходу через річку Дніпро в місті Києві”.
Відповідно до нього, держава надавала свої гарантії на суму, еквівалентну 700 млн доларів для залучення коштів інвесторів для проектування та будівництва мостового переходу. Гарантією фінансування робіт виступали кошти, отримані під гарантії Кабінету міністрів.
На думку суду, договір не є укладеним за державним замовленням, а був підписаний саме в якості державної закупівлі. Цей факт “дозволяє і дає право сторонам звертатися до іноземного арбітражного суду для вирішення зазначеного спору”.
У підсумку, “Південно-Західна залізниця” зобов’язана виплатити на користь АТ “Догуш Іншаат ве Тіджарет А.Ш.” заборгованість у розмірі – 25,281 млн доларів (за курсом НБУ – 556,153 млн гривень), 352 тисяч євро (8,767 млн гривень), 75,8 тисяч фунтів стерлінгів (2,571 млн гривень), 1,991 млн швейцарських франків (45,208 млн гривень) і 55 тисяч гривень. Всього – 612,755 млн гривень.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас