Ставка "Газпрому" на Азію може провалитися: Китай і Японія переглянули плани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка "Газпрому" на Азію може провалитися: Китай і Японія переглянули плани

Енергетика
1095
Ставка “Газпрому” на постачання газу в Китай може не виправдатися.
Держплан Китаю припускає, що до 2020 р споживання газу в країні перевищить 360 млрд куб. м. Але CNPC очікує, що попит в кращому випадку досягне 334 млрд куб. м, а в гіршому – не перевищить 269 млрд куб. м. У презентації говориться, що до 2020 р Китай буде імпортувати 75-80 млрд куб. м трубопровідного газу. Зараз весь трубопровідний газ він отримує з Туркменії і М’янми. В цей же час почнуться поставки газу в невеликих обсягах з Росії по газопроводу «Сила Сибіру». Всього по 30-річному контракту «Газпром» продаватиме в Китай по 38 млрд куб. м газу на рік.
До 2030 р сам Китай хоче видобувати 270-346 млрд куб. м (залежно від успіхів у розробці родовищ сланцевого газу), імпортувати по трубах 120-130 млрд куб. м і ще 70-80 млрд куб. м у вигляді СПГ (у тому числі з Росії).
«Газпром» планує збільшити частку країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону в загальному обсязі свого експорту з нинішніх 7 до 19% до 2020 р, повідомив ТАСС з посиланням на голову ради директорів компанії Віктора Зубкова. До 2035 року цей показник досягне 35%, заявив Зубков на X Євразійському форумі Kazenergy.
Виходить, що, навіть якщо інші країни не будуть нарощувати поставки трубопровідного газу в Китай, на «Газпром» до цього моменту доведеться не більше 40-55 млрд куб. м в рік.
Перегляду прогнозу попиту слід було очікувати – китайська економіка сповільнюється і, якщо раніше до 2020 р прогнозували триразове-чотириразове зростання споживання, тепер воно зросте вдвічі, каже портфельний керуючий Financial Group Сергій Вахрамєєв. Але і цей двократне зростання, швидше за все, все-таки дозволить «Газпрому» наростити поставки приблизно до 60 млрд куб. м, питання – наскільки це буде вигідно для монополії, міркує експерт.
Крім того, найбільший в Азії споживач СПГ – Японія чекає радикальної зміни ціноутворення на газ, повідомив заступник гендиректора Tokyo Gas Ясунобо Оно. Після аварії на АЕС «Фукусіма» Японії довелося купувати багато дорогого СПГ для теплових станцій. Постачальники розраховували, що попит на нього зростатиме. Але країна вирішила відновити роботу частини АЕС. Перший блок був запущений в серпні цього року, ще п’ять визнані відповідними новими нормами, а всього заявки подані на 25 блоків, повідомляється в презентації Ясунобо Оно.
Якщо газ виявиться неконкурентоспроможним, то попит на нього в Японії знизиться з нинішніх 90 млн т ЗПГ на рік до приблизно 60 млн т до 2030 р, прогнозує він. Від російських постачальників Японія, як і європейські споживачі, чекає і більш м’якого підходу до умови «бери або плати», додав Ясунобо Оно.
Причому так само, як і Європа, Японія робить ставку на енергозбереження та відновлювану енергетику, повідомив директор департаменту Міністерства економіки, торгівлі і промисловості Японії Тошихико Фуджі.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас