Як двоє людей управляють комп'ютером за допомогою чіпа, вбудованого в мозок (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як двоє людей управляють комп'ютером за допомогою чіпа, вбудованого в мозок (відео)

Технології&Авто
429
Група американських дослідників опублікувала два відео, на яких дві людини c бічним аміотрофічним склерозом (БАС або ALS) керують комп’ютерною програмою за допомогою чіпа, вбудованого в мозок. Таким чином людство ще на крок наблизилася до можливості управління комп’ютерами за допомогою сили думки.
Дослідженням займається група BrainGate – консорціум неврологів, інженерів, програмістів і математиків. BrainGate опублікувала дослідження під назвою Nature Medicine. Учасниками дослідження стали двоє людей, імена яких не розкриваються, хворіють БАС. Дане захворювання призводить до паралічів і подальшої атрофії м’язів.
Учасникам дослідження в мозок вживили 4-міліметрові чіпи, які розпізнають нейросигнали і трансформують їх в команди для комп’ютера. Остання версія надає поліпшені можливості контролю і легкість використання. Вчені заявляють, що один з учасників був здатний писати тексти зі швидкістю шість слів в хвилину тільки за допомогою сили думки. Для цього використовується програмне забезпечення, яке було спочатку розроблено для того, щоб люди могли друкувати за рахунок руху очей.
Чіпи приєднали рік тому в ту частину мозку, яка відповідає за рухи рук. Сенсори визначають імпульси мозку і трансформують у команди, які дозволяють керувати курсором миші.
Учасники відзначили, що управляти курсором стало набагато простіше. Раніше їм доводилося щоразу вигадувати стратегію пересування. Зараз же відзначають «натуральність і простоту» в управлінні. На відео видно, як учасники під кодовими іменами T6 і T7 виконують зазначені завдання. Обидва учасники впоралися із завданням в два рази швидше, ніж в ході попередніх експериментів.
Завдання даного експерименту – не тільки дати можливість інвалідам управляти курсором миші, а взагалі відновити зв’язок між мозком і м’язами.
Раніше, цей чіп дозволяв виконувати нескладні завдання, начебто пиття з термоса за допомогою роботичної руки. Прогрес в дослідженні дає підстави говорити, що вчені перейшли на новий рівень розуміння і використання мозкових сигналів.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас