Українцям порадили не чекати обвалу цін на авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям порадили не чекати обвалу цін на авто

Особисті фінанси
4078
Відучора в Україні скасували спецмита на автомобілі. Розмір цього податку становить 2-4% від вартості.
Правда, експерти кажуть, що дива чекати не варто, навряд чи авто зараз подешевшають і за ними вишикується черга.
Ціна питання – S400-800
Спецмита були прийняті в квітні 2012 року і становили від 6,45% до 12,95% (залежно від об’єму двигуна). Через три роки вони були знижені і в середньому зараз складають 2,14-4%. Звичайно, це вже не такі великі гроші.
«Я три роки судився з Мінекономіки і доводив, що ці мита незаконні. Тепер уже експерти Всесвітньої торгової організації визнали це. Звичайно, нині ця сума становить від 400 до 800 доларів, і для когось вона невелика. Але якщо людина кілька років збирала гроші на покупку машини, то ця сума для неї теж має значення », – говорить глава всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.
За його словами, на ті автомобілі, які вже стоять у салонах і розмитнені, міняти ціни не будуть, тому що за них вже всі податки сплачені. Що стосується нових автомобілів, то тут можуть бути варіанти. Адже девальвація гривні серйозно вплинула на всі ціни, і різниця може просто бути мінімальною.
«Крім того, ми зараз переходимо на автомобілі з двигуном євро-5, вони більш екологічні, але й дорогі. Але все одно, скасування спецмита – це перемога », – вважає Назаренко.
Влаштували акції
Вчора ми під виглядом клієнтів обдзвонили декілька компаній, що торгують автомобілями. І, як з’ясувалося, деякі з них вже використовують скасування спецмита.
Наприклад, в салоні, що торгує «Фольксвагеном», нам повідомили, що вже два дні, як у них знижені ціни на 1,5-6%, причому навіть на авто, які знаходяться на складах.
«Ми хочемо, щоб вони були конкурентноспроможними», – повідомив менеджер. Також у салоні, що торгує «Міцубісі», повідомили, що з сьогоднішнього дня на 4% знизять ціни. У «Тойоті» поки такої інформації не знають.
Експерт Олександр Охріменко вважає, що таке незначне зниження цін – не більше ніж рекламна акція.
«Це дуже невеликі гроші на тлі ціни на авто, тим більше, коли долар зростав, а зараз трохи його еквівалент у гривні знижують. Можливо, це просто курсова різниця. Якби уряд знизив або відмінило ПДВ, який складає 20%, або акцизи, тоді дійсно ціни б знизилися », – говорить Охріменко.
Щоправда, на думку Назаренко, уряд зараз навряд чи піде на такий крок.
«Коли я приходжу в Мінекономіки і кажу, що потрібно знижувати податки на автомобілі, мені кажуть:« Добре. Тільки от їдьте в АТО до хлопців, які без взуття там сидять, і поясніть їм, чому в бюджеті немає грошей на обмундирування », – говорить Назаренко.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас