НБУ: Реформи в банківській сфері принесуть до держбюджету 20 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Реформи в банківській сфері принесуть до держбюджету 20 млрд грн

Казна та Політика
686
Реформи у банківській сфері принесуть до держбюджету 20 млрд грн. Відновлення довіри між позичальниками та кредиторами сприятиме мінімізації ризиків та збільшенню обсягів довгострокового бізнес-кредитування, зазначає перший заступник голови Національного банку України Олександр Писарук.
Про це повідомляє прес-служба Нацбанку України.
15 вересня 2015 року Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення довіри між позичальниками та кредиторами”, реєстраційний № 2286.
“Законопроект спрямований у першу чергу на встановлення чесних правил взаємодії банку та клієнта, коли правовідносини між ними будуються на основі повного розуміння відповідальності за свої кроки”, – зазначає О.Писарук.
Як підкреслив О.Писарук, частка простроченої заборгованості за кредитами постійно зростає. Через це банківські установи згорнули серйозні програми кредитування, працюють лише з перевіреними клієнтами, деякі – виконують лише окремі обслуговуючі операції на кшталт переказу коштів. В Україні просто відсутні ефективні інструменти врегулювання проблемної заборгованості недобросовісних клієнтів, яка створює високі ризики для банків. Від цього страждають і вкладники, й інші кредитори банків, а також добросовісні позичальники, які змушені сплачувати високу вартість кредитних ресурсів. Саме з метою вирішення цих проблем було спеціально розроблено законопроект 2286.
За його словами, позитивний результат лише від розформування резервів, сформованих банками під негативно класифіковані кредити, принесе Державному бюджету України до 20 млрд. грн. (за рахунок сплати податку на прибуток). Відбудеться здешевлення кредитних ресурсів, що зробить банківський кредит доступнішим для суб’єктів господарювання та громадян. Крім того, посилення захисту банківських інвестицій в економіку зробить інвестиційний клімат нашої держави привабливішим, що сприятиме залученню додаткових коштів для розвитку нашої держави.
Зокрема законопроектом пропонується:
– Урівнювання в правах забезпечених та конкурсних кредиторів у процедурі банкрутства;
– спрощення процедури звернення стягнення на предмет іпотеки в разі його самочинного переобладнання/перепланування іпотекодавцем;
– Встановлення права забезпеченого кредитора в процедурі банкрутства та іпотекодержателя придбати непродане на аукціоні майно за найнижчою ціною;
– Унеможливлення відчуження транспортного засобу без згоди обтяжувача;
– Надання банкам права доступу до деяких державних реєстрів з метою вивчення платоспроможності потенційного клієнта-позичальника.
Нагадаємо, ознаки відновлення економічної активності спостерігаються в третьому кварталі і продовжаться в четвертому кварталі 2015 року. Зокрема, наголошується, що НБУ продовжує пом’якшення грошово-кредитної політики, яке почалося минулого місяця. На прогнозному горизонті будуть переважати чинники, що сприяють уповільненню інфляції. При цьому як заплановане підвищення адміністративних цін і тарифів, так і дострокове збільшення заробітних плат і соціальних виплат, ініційованого урядом “не матиме значного впливу на інфляцію”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас