"Довідкова революція": Куди тепер не треба бігати за папірцями (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Довідкова революція": Куди тепер не треба бігати за папірцями (інфографіка)

Особисті фінанси
4270
З сьогоднішнього дня в Україні починається довідкова революція: для всіх держструктур відкрили перші два держреєстри – Єдиний держреєстр юросіб і фізосіб-підприємців та Держреєстр речових прав на нерухоме майно.
Тобто тепер, якщо якомусь чиновнику знадобиться виписка, що ви дійсно підприємець і числитеся в реєстрі або володієте тією або іншою нерухомістю, він не зможе просити вас принести йому довідку – він сам перевірить всю необхідну інформацію в електронному вигляді.
Як уточнили нам у Мін’юсті, протягом 2015-2016-го чиновникам відкриють ще кілька реєстрів, їх перелік уточнюється. Які саме і які довідки можуть канути в лету за прогнозами експертів – див. Інфографіку.
У Мін’юсті пояснюють: єдиний механізм отримання інформації стосується органів держвлади, місцевого самоврядування, МВС, прокуратури. СБУ, ДФС. “Такого роду доступ дозволить посадовим особам самостійно отримувати інформацію і не вимагати від відвідувачів довідок, виписок та інших документів на паперових носіях”, – пояснила нам директор Департаменту цивільного, фінансового та земельного законодавства Олена Ференс.
Правда, з 1 жовтня нововведення почне діяти тільки там, де вже укладено договір з ДП “Інформаційний центр”. У міністерстві визнають, що його уклали не всі органи влади, але обіцяють, що зобов’яжуть їх це зробити найближчим часом.
НЕ ДУЖЕ ПОЛЕГШАЄ. Втім, на думку юристів, нововведення ненабагато полегшить життя громадянам: черги зникнуть не відразу, а до райцентрів новинка дійде в кращому разі через рік.
“Залишилися закритими інші затребувані реєстри: про сімейний стан (неодружений, одружений / заміжня, в розлученні, помер), а також не судимий чи, чи не знаходиться під слідством, чи платить аліменти, чи видавав довіреності, чи залишав заповіт і не чи анульовано його і т. і., – говорить юрист Володимир Столітній. – До того ж це торкнеться тільки держструктур, приватні організації як і раніше будуть вимагати довідки. Наприклад, при оформленні пільг на ЖКП, потрібна з жеку форма №3 про склад сім’ї. Це вимога збережеться “.
Юрист Тетяна Юхімська стверджує, що при подачі юрособою чи фізособою-підприємцем позову до госпсуду тепер не потрібна виписка з реєстру підприємців, як було раніше. Також вона не потрібна, якщо мама-підприємець оформляє допомогу при народженні дитини, у Мінсоцполітики підтвердження отримають самі.
“Але треба відкривати доступ, насамперед, до реєстру цивільного стану, – говорить Юхимська. – Наприклад, при оформленні тієї ж допомоги на дитину зараз потрібні копії свідоцтва про шлюб, про народження малюка. Все це теж владі треба брати з реєстру, а не ганяти людей за папірцями, тоді можна говорити про реальну “довідкову революцію”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас