Українські банки протягом 25 років були погано захищені від шахраїв, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки протягом 25 років були погано захищені від шахраїв, - експерт

Кредит&Депозит
1237
Через популістську політику у нас банки протягом 25 років були погано захищені від численних шахраїв, які брали кредити, і не повертали їх.
Про це заявив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.
Верховна Рада може прийняти закон, що передбачає посилення захисту банків від недобросовісних позичальників. У документі йдеться про зменшення ризиків на всіх стадіях кредитування – це видача позики, його обслуговування і повернення. У пояснювальній записці говориться, що без ефективних механізмів повернення грошей в банківську систему, неможливо відновлення і зростання обсягів кредитування реального сектора економіки, а відповідно – здешевлення кредитних ресурсів.
“У цьому законопроекті мова, швидше за все, йде про відновлення довіри банків до позичальника, адже цей закон посилює права кредиторів. В принципі, це правильно. Через популістську політику у нас банки протягом 25 років були слабо захищені від численних шахраїв, які брали кредити і не повертали їх, заробляючи великі доходи. Тут треба сказати, що число кредитів, наданих під час кризи спорідненим особам – власникам банків або друзям власників банку – також зашкалює. Але все ж слід розуміти, що цей закон спрямований на посилення прав кредиторів “, – розповів Савченко.
Нагадаємо, що на офіційному порталі Верховної Ради України опублікували проект постанови № 2 286 / П, в якому пропонується прийняти за основу законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення довіри між позичальниками і кредиторами”.
Законопроект 2286, як говориться в пояснювальній записці до нього, подавався для вирішення питання зменшення ризиків банківських установ на всіх стадіях кредитування (видача, обслуговування, повернення), оскільки без забезпечення ефективних механізмів повернення коштів у банківську систему України, неможливо відновлення і забезпечення зростання обсягів кредитування реального сектору економіки та здешевлення кредитних ресурсів.
Законопроектом також пропонується надати банкам доступ до державних реєстрів, щоб вони знали, кому дають кредити і від кого приймають депозити.
Відзначимо, більше 30% українців не тримають заощадження в банку, 49% зберігають там незначну частину своїх грошей.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас