Наступний великий переполох, який може початися через Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наступний великий переполох, який може початися через Китай

Фондовий ринок
2391
Якщо справжній обсяг необслуговуваних кредитів в китайській банківській системі складе від 10 до 12%, це призведе до кредитної кризи в інших країнах
За останні кілька місяців інвестори раз за разом переживали не найкращі хвилини свого життя через економіку Китаю. Першого разу – коли стали відомі показники росту реального ВВП. Потім – коли фондові ринки країни пережили падіння в червні та серпні. І тепер на Уолл-стріт стурбовані тим, як китайський уряд справляється із цими потрясіннями.
Усі економічні показники давно показують червоні сигнали, водночас уряд девальвує валюту Китаю. Наступна причина для хвилювання – це банківська система. За останній тиждень, S&P, Moody ‘s і Macquarie опублікували попередження про заборгованість, необслуговування кредитів та активів на балансах китайських банків.
Суть того, що вони намагаються сказати – ми не знаємо, чого ми не знаємо.
“Інвестори цілком справедливо перейшли назад до основ, і тепер усе повертається до тенденції погіршення якості активів”, – пише група з надання інвестиційних та фінансових послуг Macquerie.
Ось графік, складений групою Macquerie:
Наступний великий переполох, який може початися через Китай
Проблема не тільки в тому, що китайські банки обтяжені численими боргами. Причина у великій тіньовій частині банківської системи (борги, які ніяк не відображаються на банківських балансах). Тому невідомо, скільки насправді заборгували банки.
“Ми не будемо робити вигляд, що ми точно знаємо яким може бути “істинний” рівень простроченої заборгованості. І ніхто не буде”
Минулого понеділка, S&P змінило прогноз по китайській банківській системі з стабільного на негативний.
“Ми оцінюємо економічні ризики для банківської галузі Китаю, як високі,” відзвітував S&P в своїй доповіді. Великі обсяги запозичень та тіньовий сектор у банківській системі країни між 2009 і 2 013 “призвели до утворення високих ризиків економічних дисбалансів і підвищених кредитних ризиків в економіці,” сказав він.
Потім експерти Moody ‘s випустили доповідь, в якій пояснили, що тіньова банківська система лише збільшилась за останні кілька місяці.
З Bloomberg:
Відбувся сплеск в балансі дебіторської заборгованості, яка часто включає в себе тіньове фінансування, вказує Moody ‘s Investors Service. Fitch Ratings відмічає, що важко проаналізувати цю ескалацію діяльності. Банки, окрім Великої четвірки, відчули приплив короткострокових інвестицій та інших активів, які включають дебіторську заборгованість, – на 25 відсотків у першому півріччі, порівняно із загальним зростанням активів на 12 відсотків, згідно з даними, зібраними Bloomberg.
Moody ‘s вважає, що якщо додати офіційні цифри із тими, які знаходяться в тіні, обсяг необслуговуваних кредитів може становити від 10 до 12 %. Аналітик Вей Хоу з Sanford C. Bernstein & Ко вважає, що це призведе до “значної кредитної кризи” в інших країнах.
Тому так, причини для хвилювання є.
Linette Lopez, Business Insider
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас