Середньостатистичний українець платить в день 31 гривню податків (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середньостатистичний українець платить в день 31 гривню податків (інфографіка)

Казна та Політика
1164
Незважаючи на економічні проблеми в країні, план наповнення держбюджету за підсумками восьми місяців перевиконано. Про це говорять дані Держфіскальної служби (ДФС), які опинилися в розпорядженні “Сегодня” (див. Інфографіку).
Середньостатистичний українець платить в день 31 гривню податків (інфографіка)
Як роз’яснив нам директор інформаційного департаменту ДФС Віктор Косарчук, щомісяця кожному регіону встановлюється індикативний (орієнтовний план) надходження податків, який враховує специфіку кожної області.
Наприклад, у прикордонній області він більше на величину доходів від митних надходжень, ніж у приблизно таким же за рівнем виробництва ВВП області, яка не має зовнішніх кордонів. “Якщо невиконання плану по збору податків значне, як, наприклад, в Сумській чи Івано-Франківській областях, – починаємо розбиратися, чому. Можливі й кадрові рішення (звільнення винних. – Авт.)”, – сказав нам Косарчук.
Аналітик агентства MPP Consulting Павло Мельник звернув увагу на те, що цього року недобір за планом демонструють прикордонні області, тобто недодає зборів, швидше за все, митниця. “Але причини різні – наприклад, через Чернігівщину і Сумщину йшов товарообіг з Росією, який різко знизився. А на Івано-Франківщині, схоже, треба боротися з контрабандою та хабарництвом”, – вважає експерт.
У свою чергу президент Украналітцентра Олександр Охріменко пояснює недоотримання податків ще й зростанням безробіття і зниження доходів населення: “Мінфін спрогнозував зростання зарплат. А він у ряді областей виявився менше очікуваного, тому і зібрали менше”.
ХТО БІЛЬШЕ. Ми порівняли, скільки в середньому податків в день платять зі своєї зарплати українець, поляк, німець і француз. Середня зарплата у нас зараз 4390 грн, з неї вираховують 21% у вигляді податків. Це 922 грн, або 31 грн в день ($ 1,4). У Польщі середня зарплата $1 540, а податкове навантаження – 27%, тобто поляк віддає у вигляді податку $ 416, або майже $ 14 в день. А у Франції працівникові платять $ 2 740 на місяць, але вираховують у вигляді податків цілих 32% – це $ 877 на місяць, або $ 29 на день! Нарешті, в Німеччині платять найбільше – $ 3020, але вираховують майже 42%, тобто німець платить податків $ 1268, або $ 42 на день.
ПОДАТКИ ПО-НОВОМУ. Ну а тим часом прийняття нового Податкового кодексу, яке активно обговорювалося в останні місяці, буде, швидше за все, перенесено на 2016 р. Почне ж він діяти з 2017 р, прогнозують в Мінфіні. Про це нам днями сказала і нардеп, голова комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. Причина – МВФ не подобається, що в запропонованому Мінфіном проекті “все по 20%” (реформа, нагадаємо, передбачає зниження ЄСВ та збільшення податку на прибуток до 20% з 41% і 18% відповідно. – Авт.) Немає компенсації втрат податків в 35 млрд грн до бюджету, що зверстаний на чинній податковій базі.
Думки експертів розділилися: Охріменко впевнений, що для бюджету краще, якщо податки в нього братимуть по старій податковій базі. “Тоді точно не буде дірки в 35 млрд грн, а владі не доведеться витрачати на виплату соцстандартів взяті в борг кошти або друкувати гривні, розкручуючи інфляцію. А до 2017 року депутат і Кабмін підготують збалансований ПК, що враховує інтереси як бізнесу, так і бюджету” .
А ось Мельник вважає, що новий ПК краще – він знижує податковий тиск на бізнес і дає йому можливість розвиватися. “Біда в тому, що затягнули з податковою реформою, тому й доводиться переносити її на рік. Це може стримати розвиток економіки і вдарити по бюджетникам і пенсіонерам, яким будуть повільніше підвищувати зарплати і пенсії”, – сказав нам Мельник.
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас