Виконати всі економічні вимоги МВФ Україні майже нереально – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виконати всі економічні вимоги МВФ Україні майже нереально – експерт

Казна та Політика
973
Сьогодні, 22 вересня, до України прибуває Місія міжнародного валютного фонду для другого перегляду програми розширеного фінансування для України. В уряді сподіваються, що за результатами роботи місії вже у жовтні можуть отримати третій транш кредиту. Водночас експерти зауважують, що чимало економічних питань потребують врегулювання.
Місія Міжнародного валютного фонду працюватиме в Україні з 22 вересня до 2 жовтня і аналізуватиме виконання вимог програми співпраці з Україною, а також виконання цьогорічного бюджету, планування кошторису на наступний рік, реформування фіскальної служби, податкову реформу і компенсатори дефіциту бюджету, які пропонує уряд. Про це повідомила заступник міністра фінансів Олена Макеєва.
«Є вимога МВФ щодо незбільшення дефіциту бюджету. Міністерство фінансів відповідально ставиться до зниження податків і пропонує компенсатори за рахунок легалізації грального бізнесу, за рахунок іншої моделі оподаткування видобутку бурштину, і за рахунок наших напрацювань щодо боротьби з корупцією і легалізацією заробітних плат», – сказала Олена Макеєва.
Вона відзначила чітку роботу парламенту з ухвалення законопроектів, необхідних для подальшої співпраці з міжнародними кредиторами, і додала, що не розглядає песимістичних сценаріїв.
Не очікує жодних неприємних сюрпризів від роботи місії МВФ і народний депутат від БПП, член парламентського комітету з питань бюджету Віктор Пинзеник.
«Я не хочу упереджувати події, думаю, що якихось особливих сюрпризів не повинно бути», – сказав колишній міністр фінансів.
На початку вересня Київ відвідала керівник фонду Крістін Лагард і висловила позитивні враження щодо прогресу в здійсненні реформ та стабілізації економіки.
Президент Петро Порошенко заявляв, що вперше Україна виконує умови згідно з узгодженою програмою співпраці з МВФ, а тому сподівається на отримання чергового траншу кредиту вже в жовтні. За словами міністра фінансів Наталії Яресько, ті кошти планується повністю спрямувати на поповнення золотовалютних резервів.
Якщо ж вдасться до кінця року отримати і четвертий транш, тоді міжнародні резерви зростуть до 18 мільярдів доларів США, що із запасом перекриває більш ніж три місяці імпорту, сподівається глава НБУ Валерія Гонтарева.
МВФ має переглянути свої прогнози – експерт
Натомість президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що буде важко врахувати всі вимоги МВФ до держбюджету на 2016-й рік через скорочення очікуваних надходжень від Національного банку і скасування імпортних мит та збільшенням витрат. Він також бачить проблеми з дотриманням Україною деяких узгоджених економічних параметрів. Зокрема це стосується заборгованості з відшкодування ПДВ.
«Якщо подивитись прогнози МВФ, там написано чітко, що не може бути боргів з відшкодування ПДВ, а в нас вони вже 22 мільярди. Скоріш за все, МВФ, напевно, треба буде ще раз переглянути свої прогнози, внести зміни, врахувати особливості, тому що виконати всі економічні вимоги МВФ Україні майже нереально», – каже експерт.
Україна і МВФ реалізують чотирирічну програму кредитування економіки загальним обсягом фінансування понад 17 мільярдів доларів. У березні та на початку серпня фонд надав перші два транші, розміром відповідно 5 та 1,7 мільярдів доларів. Загальний обсяг коштів, які Україна може отримати від фонду за підсумками року, становить 10 мільярдів доларів.
Юрій Матвійчук
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас