Чому впали ціни на український експорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому впали ціни на український експорт

Аграрний ринок
2845
Добробут України, як країни з сировинною економікою, багато в чому залежить від зовнішніх цін на зерно, руду і метал – наші основні статті експорту.
У 2014 році Україна експортувала зернових на $6,5 млрд, а залізної руди на $3,3 млрд.
Цього року Україні не пощастило. Світові ціни на сировину слідом за нафтою продовжують падати. А від цін на сільськогосподарську продукцію, руду і метал залежить обсяг валютної експортної виручки, який впливає на курс національної валюти.
Причина падіння сировинних цін – обвал нафтових котирувань. До них прив’язані ціни на зерно та олійні культури – компоненти для виготовлення біопалива. А також проблеми економіки Китаю – основного споживача залізорудної сировини (ЗРС) і металу.
INSIDER проаналізував світову динаміку цін на основні експортні товари з України.
Нафта тисне на зерно
За словами аналітика ІК Eavex Capital Івана Дзвінки, ціни на зернові та олійні культури в Україні слідують загальносвітовому тренду. Протягом 2015 року з більшості найменувань вони показували тенденцію до зниження на тлі високих врожаїв у головних країнах їх вирощування. Вплинуло також падіння цін на нафту.
“Падіння цін на нафту призводить до скорочення рентабельності виробництва біопалива як основного замінника нафтопродуктів. Це, відповідно, вивільняє певні обсяги зернових/олійних, які раніше використовувалися для випуску біопалива. Таким чином, вивільнені обсяги додатково тиснуть на ціни зернових та олійних”, – говорить Дзвінка.
З початку року як внутрішні, так і експортні ціни на зерно знизилися на 27%. У порівнянні з минулим роком зниження склало 22% і 14% відповідно. Всі ціни вказані з урахуванням поставок на умовах FOB – доставки товару в порт країни-одержувача.
Фуражний ячмінь з початку року подешевшав на 19%. На внутрішньому ринку – на 7%.
Винятком стали ціни на насіння соняшнику. У порівнянні з 2014 роком на внутрішньому ринку вони подорожчали на 16%, а на зовнішньому – на 8%.
“Це пояснюється високим урожаєм минулого року і більш низьким цього року”, – говорить Дзвінка.
Експортні ціни на олію соняшникову нерафіновану з початку року знизилися на 9%, а на внутрішньому ринку – на 11%.
Фуражна кукурудза з України з початку року подешевшала на 12%. Внутрішні ціни знизилися на 7%. Тонна експортної української сої подешевшала на 13%. На внутрішньому ринку ціни впали на 20%.
Китай наситився
За даними “Укрпромзовнішекспертизи”, з січня 2014 го по вересень 2015 ціна тонни руди на спотовому ринку Китаю, який фактично визначає світову вартість ЗРС, впала на 56%. З початку року руда подешевшала на 16,2% – до $57 за тонну.
Через падіння цін на залізорудну сировину виручка гірничорудних підприємств України в 2014 році впала на 11% – до $ 3,3 млрд, незважаючи на збільшення обсягів експорту на 7,7%. Падіння валютних надходжень знизилося через уповільнення темпів зростання економіки Китаю, який споживає трохи менше половини української експортної руди. У 2015-му тенденція до падіння цін збереглася. І, відповідно, вона відбилася на валютних надходженнях в Україну від експорту руди – в січні-серпні наші підприємства експортували залізної руди всього на $1,5 млрд.
Вартість квадратної заготовки (напівфабрикат, з якого виробляють прокат) з січня 2014 го знизилася на 42,3%, а з початку року на 27,3% – до $290 за тонну.
“Ціни знижуються насамперед внаслідок зміни балансу попиту та пропозиції на ринку. Основну роль відіграє Китай, частка якого на ринку сталі – майже 50%. Починаючи з 2014-го і продовжуючи в 2015 році, споживання в Китаї падає вперше за останні 10-15 років, – каже експерт компанії “Укрпромзовнішекспертиза” Олег Гнитецький. – Надмірне виробництво сталі і дуже дешевої сталі направляється на зовнішні ринки. Тільки за 8 місяців Китай наростив експорт на 26%. Всього за рік експорт з Китаю оціночно складе 105 млн тонн. Ще два роки тому експорт складав 61,4 млн тонн”.
Тим часом, споживання сталі в інших регіонах, таких як ЄС і США, відновлюється повільними темпами.
На вартість ЗРС і металу впливає і падіння цін на нафту.
“Ціни на нафту падають, що, з одного боку, є опосередкованим ознакою невисоких темпів економічного розвитку, а з іншого – означає, що споживачі-імпортери стали на Близькому Сході не мають хороших доходів і обмежені в реалізації проектів”, – говорить експерт.
Що це означає для України?
“Падіння експорту як в обсягах (за 8 місяців експорт з України скоротився в порівнянні з 2014-м на 25,4%), так і у валютній виручці”, – говорить Гнітецький.
Юрій Віннічук
За матеріалами:
Інсайдер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас