Ринок праці, скільки ти коштуєш? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок праці, скільки ти коштуєш?

Особисті фінанси
2394
Роками раніше слово “робота” звучало набагато частіше з вуст звичайних громадян. Зараз пошук роботи у багатьох викликає труднощі, а все через те, що країну спіткала криза, за яким послідувала хвиля скорочень, звільнень і невдоволення по відношенню до рівня бажаної заробітної плати. Finance.UA опитав фахівців на ринку праці, щоб дізнатися яку заробітну плату хочуть отримувати українці в даний час і що зараз відбувається на просторах вакансій.
В середньому скільки?
На сьогодні український ринок праці розвивається не так активно – економіка країни не спонукає працівників шукати нові місця, тому багато хто зараз залишаються на пригрітому місці в надії зберегти свій заробіток. Проте не для всіх даний розклад є прийнятним, завжди знайдуться ті, хто готовий до змін.
Коментують аналітик порталу rabota.ua, Ольга Войцехова:
Існує поширене переконання – у столиці найвищі зарплати. Ведені цим переконанням, багато фахівців кидають «насиджені» робочі місця і приїжджають в столицю спробувати щастя. Як виявилося, це твердження справедливе не для всіх вакансій. Наприклад, львівські програмісти обставляють своїх колег за зарплатою зі значним відривом. Враховуючи різницю в цінах на оренду квартири та харчування у львівських ресторанах, ця різниця тільки посилюється.
Рекрутером і менеджером з персоналу краще бути в Одесі. А ще в Одесі добре бути архітектором, юристом, кухарем і медичним представником. Найбагатші офіціанти живуть у Харкові, а дніпропетровцям у зарплатному плані особливо похвалитися нічим.
Порівняння середніх зарплат з вакансій, розміщених на порталі rabota.ua в 2015 році
Якщо ж говорити «від протилежного», то добре живеться львівським програмістам, а ось офісним співробітникам, продавцям і фармацевтам – не дуже. Дніпропетровським рекрутерам не пощастило із зарплатою, як і одеським продавцям по телефону. Примітно, що дніпропетровські журналісти заробляють в середньому в два рази менше своїх київських колег. А львівські провізори та фармацевти теж майже вдвічі невибагливі київських провізорів. Зате львівські програмісти вдвічі багатші за дніпропетровських. Загалом, там добре, де нас немає.
В середньому по Україні здобувачі вказують бажану зарплату на рівні 6006 гривень, зазначає провідний експерт ринку праці, директор з розвитку Work.ua Сергій Марченко. Це статистика по більш ніж 1 500 000 резюме, розміщеним здобувачами на сайті.
“Здобувачі завжди хочуть одержувати більше, а роботодавці воліють найняти дешевше – напевно, поки існує ринок праці, ця закономірність буде дотримуватися. Роботодавці ж готові платити в середньому на 6,5% менше. Середня пропозиція за зарплатою серед 58000 актуальних вакансій, розміщених на Work.ua, становить 5 674 грн “, – зазначає Марченко.
Що ж стосується регіонів, то на думку директора з розвитку Work.ua Сергія Марченка, безсумнівно лідирує Київ, в середньому в столиці платять 6338 гривень, а також вище середньої по країні оплата праці в Одеській, Харківській, Дніпропетровській областях.
Набагато менший заробіток отримують жителі таких регіонів, як Чернігів – 4796 гривень, Суми – 4475 гривень, Закарпаття – 3918 гривень.
“Цікаво, що найбільший розкид в очікуваннях шукачів та роботодавців спостерігається в Одесі. Одесити розраховують на 7726 грн. на місяць у той час як роботодавці готові платити в середньому 5 985 грн. Різниця становить 22,5% що більш ніж в три рази перевищує загальноукраїнські показники. Розглядаючи наведені цифри, потрібно враховувати, що не всі претенденти і роботодавці вказують рівень оплати праці і зарплатних очікувань, цю похибку потрібно враховувати “, – додав Сергій Марченко.
З наведених вище слів виникає логічне запитання: на що тоді розраховують кандидати, що не вказуючи рівень бажаної зарплати в резюме?
Тетяна Пашкіна контент-експерт rabota.ua пояснила і виявилося все досить просто.
“Кандидати, які не вказують рівень зарплати, розраховують продати себе дорожче. А роботодавці, які не вказують рівень зарплати у вакансіях, розраховують купити персонал подешевше. Ось така колізія виходить. Якщо говорити серйозно, то, звичайно, кожен кандидат хоче розглянути максимальну кількість вакансій – є такий шаблон сприйняття, що з більшої кількості пропозицій вибирати простіше і приємніше. Тому й не вказують зарплату. Або, наприклад, хочуть отримати пропозицію вище середньо ринкової або сподіваються, що пропозиція по зарплаті від іноземної або великої компанії буде більш цікавою, ніж від невеликих компаній.
Ну і, звичайно, є такий момент – поторгуватися на співбесіді. Є надія, що особисте враження від професіоналізму кандидата буде настільки яскравим, що роботодавець здасться і додасть трошки – за красиві очі (і не тільки) “, – повідомила Пашкіна.
Криза є, зарплата не змінюється
Згідно з опитуванням, яке провели експерти кадрового порталу hh.ua, найближчим часом зарплатна політика в більшості компаній не поміняється.
Більше третини опитаних, а це 35% повідомили, що планують зберегти зарплати співробітникам на колишньому рівні в гривні. Тільки невелика частина експертів прогнозують збільшення в зарплаті. Більшість компаній, які можуть дозволити собі такий крок, працюють у сфері IT, агросекторі, оптової торгівлі і сфері послуг для бізнесу.
Знижувати зарплати або додаткові виплати планує тільки десята частина компаній. Ще 6% говорять про те, що зарплати і так вже знижені до мінімуму, а тому більше скорочувати не будуть. Переважна більшість з тих, хто буде скорочувати зарплату співробітникам (75%), зменшить виплати не більше ніж на 10%.
Індексація зарплат далеко не всім по кишені, особливо якщо йдеться про індексацію у зв’язку з падінням гривні. Про те, що зарплата зафіксована в національній валюті та перерахунку не підлягає, сказали 63% респондентів, ще 18% все ж намагаються підвищити зарплату з урахуванням інфляції та зростання цін. І тільки 14% опитаних (переважна більшість з них аутсорсингові компанії) сказали про те, що виплачують зарплату в гривнях з прив’язкою до поточного курсу долара або євро.
Крім того 70% компаній у першому півріччі 2015 скоротили свої витрати. Найчастіше скорочувалися витрати на ведення бізнесу (25%), представницькі витрати (20%) і витрати на соціальні програми для співробітників (14%). Наприклад, у компаніях, де працівникам надають соціальний пакет (62%), тільки третина роботодавців змогли залишити його без змін. Більшості ж довелося урізати витрати в першу чергу на компенсацію проїзду, навчання і медичну страховку.
У топі бути айтішником
Аналітик порталу rabota.ua Ольга Войцехова розповіла, що найбільш оптимістична ситуація по динаміці заробітної плати, склалася в трьох дуже різних галузях – IT, продажі та адмінперсонал. Саме в цих трьох сферах динаміка заробітної плати за всі роки позитивна. Більше всіх додавали програмістам причина проста – зростання курсу і конкуренція за фахівців.
Продажі завжди привертають велику кількість фахівців, а профі від продажів цінуються високо. Зарплати адмінперсоналу (в рубрику входять не тільки секретарі, але і кур’єри і водії) «врятували» вакансії інших країн для водіїв – зарплати там співставні з оплатою праці програмістів.
Однак, є зарплати, що не удостоїлися позитивної відмітки і великого попиту серед здобувачів, деякі зовсім пішли “в нуль”.
“Найсуттєвіше зниження заробітної плати відзначається у медиків – правда, в далекому вже 2010 році. В останні роки ситуація вирівнюється – а в 2013-2015 роках тренд стійко позитивний. Складною є ситуація в сільському господарстві – тільки в 2013 році ситуація «вийшла в нуль». По три невдалі роки є в досвіді студентів і виробничників. Але у студентів приріст у відсотках солідніше – напевно, тому що зарплати у студентів не найвищі. Ситуація з перемінним успіхом – у ейчарів. Динаміка то в плюс, то в мінус – як говориться. Рік на рік не доводиться. Радує, що позитивні цифри все ж більше негативних. Ще одна цікава цифра – зарплата топ-менеджерів в останній рік вперше показує негативну динаміку. Поступова мінімізація позитивного тренда «перейшла рубікон» – тепер власники не готові оплачувати свої надії, їм потрібен результат “, – зазначає Ольга Войцехова.
Досвід не проп’єш
Тетяна Пашкіна контент-експерт rabota.ua, стверджує, що часом і досвід і особисті якості безсумнівно необхідні кандидату. Але, більшою мірою все залежить від самої роботи.
“Якщо це робота початкового рівня, звичайно, важливіше особисті якості – чи зможе кандидат швидко навчитися і застосовувати отримані знання. Годиться він по особистісних якостях, щоб якісно виконувати отриману роботу. Якщо ж робота спеціалізована і вимагає практичних навичок, тоді досвід йде на перший план. Наприклад, хороший конструктор або архітектор уже «відчувають» такі нюанси, які тільки досвід допомагає підказати. Так само як і хороший рекрутер – знає, про що і коли запитати “, – стверджує Тетяна.
Що з усього вищесказаного можна резюмувати?! Правду кажуть: там добре, де нас немає. Мабуть ці слова і спонукають більшість гарячих голів на пошуки нових робочих місць далеко від дому. І якщо вже узагальнити, то для більшості офісних вакансій столиця привабливіша по зарплаті. Але шукайте те, що вам до душі.
Матеріал підготувала Юлія Бондарь
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас