«Фінанси та кредит» врятувати не вдалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Фінанси та кредит» врятувати не вдалося

Кредит&Депозит
1768
Найбільший український банк «Фінанси та кредит», після дев’яти місяців фактичної неплатоспроможності визнано таким уже за законом. Зобов’язання перед клієнтами банк перестав виконувати наприкінці грудня 2014 року − на початку січня 2015 року. Вчора Національний банк України заявив про те, що установа офіційно визнається неплатоспроможною. Це перекреслило всі попередні заяви акціонера банку та керівництва фінансового регулятора про якнайшвидший порятунок установи. Однією з причин такого рішення могло стати просування у вирішенні питання зовнішнього боргу і майбутній візит місії МВФ.
В останньому рейтингу життєздатності банків Forbes за перше півріччя цього року банк «Фінанси та кредит» займав останній рядок із рейтингом D − низький.
Пікантності ситуації додають останні заяви чиновників і представників банку. Перш за все, вчора, після новини про підготовку банку до введення тимчасової адміністрації, в соціальних мережах почали тиражувати заяву глави Фонду гарантування вкладів Костянтина Ворушиліна про те, що «Фінанси та кредит» виведено з категорії проблемних.
Глава українського центробанку також подавала обнадійливі сигнали щодо банку Жеваго. Наприклад, раніше Валерія Гонтарева стверджувала, що в неї є «задокументовані наміри акціонера щодо продажу частини його активів, які буде спрямовано виключно на покращення ліквідності банку відповідно до погодженого графіка».
Йшлося про зобов’язання Жеваго докапіталізувати банк на 2,5 млрд гривень. Що це означає? Що НБУ, ФГВ і держава в цілому, маючи на руках «задокументовані наміри», зобов’язані у судовому порядку стягнути з Костянтина Жеваго кошти для компенсації українським громадянам і юрособам, які постраждали фінансово і морально. Завдяки якій, в тому числі, таке підприємство як КРАЗ, що входить у сферу впливу Жеваго, отримує від держави оборонні замовлення.
«Я не виключаю корупційну складову і наявність змови банку з фінансовими регуляторами. Тому що за тиждень до цього глава ФГВ запевнив усіх, що банк абсолютно нормальний. А ще на кілька тижнів раніше глава НБУ запевняла, що банк виконує взяті на себе зобов’язання. На підставі цього я не виключаю, що причиною введення тимчасової адміністрації є корупційна складова і невиконання якихось домовленостей між власниками банку і керівництвом НБУ», − каже партнер адвокатської компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець. Нагадаємо, що юрист не раз звертався в НБУ за роз’ясненнями, чому в такі банки як «Фінанси та кредит» не вводиться тимчасова адміністрація.
Тим часом, ще навесні подавши до суду по суті на самого себе − через зв’язані компанії − Костянтин Жеваго отримав рішення суду, за яким ні НБУ, ні виконавча служба не можуть чіпати його банк. Цим рішенням уже мотивували відмови в поверненні грошей клієнтам банку «Фінанси та кредит», які подали до суду і виграли процес проти банку. У виконавчій службі пояснювали, що не можуть порушити рішення суду. Як тепер використають знамените судове рішення, адже управління над банком має передатися тимчасовому адміністратору?
Введення тимчасової адміністрації в «Фінанси та кредит» збігається з завершальним етапом переговорів Міністерства фінансів щодо зовнішнього боргу і з наближенням візиту місії МВФ. Так, схожу ситуацію − з банком «Дельта», який також місяцями не визнавали проблемним − обговорювали на рівні прийняття рішення стосовно траншу МВФ Україні минулої зими. Не виключено, що штучне затягування ситуації з банком Жеваго було припинено саме через майбутній новий візит місії головного донора України.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас