Страховикам ускладнюють схемотехніку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховикам ускладнюють схемотехніку

Фондовий ринок
533
З 2016 року у страховиків залишиться ще менше інструментів, в які вони зможуть інвестувати отримані премії для формування резервів під майбутні страхові випадки. Виняток більшості акцій з лістингу змусить багато компаній продати їх. Страховики скаржаться, що крім депозитів держбанків не залишилося ліквідних інструментів – як компроміс їм пропонують право розміщувати депозити в банках з іноземним капіталом.
Буде жорсткіше
З 1 січня 2016 року страховики не зможуть використовувати більшість цінних паперів для формування своїх резервів. Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) посилила вимоги до емітентів, чиї акції перебувають у першому і другому рівні лістингу українських фондових бірж.
Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв визнав, що після перегляду вимог у першому рівні лістингу, крім ОВДП, не буде жодного емітента, а у другому – може виявитися 10-15 емітентів, але лише протягом року і при бажанні менеджменту компаній. «Інститут лістингу дуже важливий з точки зору макропроцесів, адже це ті цінні папери, в які інвестують відкриті фонди, недержавні пенсійні фонди, банки, страхові компанії. Спираючись на таку відповідальність, ми вважали за доцільне встановити більш жорсткі вимоги для публічних компаній, які захочуть потрапити до біржового реєстру», – сказав він.
Для страховиків акції – один з основних інструментів формування резервів. За даними Нацкомфінпослуг, на 30 червня у всіх СК було активів на 63,56 млрд грн. З них тільки активи на 37,46 млрд грн підходили під нормативи формування резервів. На акції в цьому портфелі припадала максимальна частка – 39,8%, або 14,9 млрд грн. На другому місці – депозити – 26,9% (10,1 млрд грн). Права вимоги до перестраховиків і кошти на поточних рахунках – трохи менше, ніж за 9%: 3,3 млрд грн і 3,2 млрд грн відповідно. «Реальних грошей в активах страховиків не так і багато», – сказав FinClub член правління Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов. Лише активи на 16,6 млрд грн страховики використовували для формування резервів.
З чистого аркуша
У Нацкомфінпослуг підтримують рішення фондового регулятора, хоча кількість інструментів для інвестування знизиться. «Ця ініціатива узгоджувалася з нами. Безумовно, «сміття» в активах страхових компаній стане менше», – зазначив Олександр Залєтов.
Наявність «сміттєвих» цінних паперів в активах – одна з найдавніших проблем ринку. Частина страховиків купувала цінні папери до кризи 2008-2009 року, коли їх вартість постійно зростала. Не всім вдалося позбутися від них під час падіння їх вартості. А деякі компанії досі використовують у схемах неліквідні акції. «В портфелях деяких компаній таких активів більше 50%», – говорить фінансовий директор СК «PZU Україна» Наталія Маркова.
Опитані компанії стверджують, що «сміття» саме в їхніх активах немає. «Структура активів, якими покриваються страхові резерви нашої компанії, відповідає законодавчим нормам», – заявила фінансовий директор СК «Альфа Страхування» Олена Сабаріна. «Підхід компанії досить консервативний: депозити, ОВДП та поточні рахунки. Причому банки з рейтингом не нижче», – говорить Наталія Маркова. Правда, в Нацкомфінпослуг кажуть, що навіть у найбільших компаній в активах буває «сміття». «Такі факти стають відомими під час перевірок», – повідомило джерело, знайоме з результатами перевірок СК.
У пошуках інструментів
За найближчі три місяці страховикам доведеться переглянути структуру своїх активів, почавши позбуватися неліквідних. Але вимоги НКЦПФР – це не єдиний головний біль страховиків. Ще на початку літа Нацкомфінпослуг запропонував змінити вимоги до резервів. «Документ ми доопрацювали, в тому числі з урахуванням пропозицій страховиків. Розширили перелік банків, в яких дозволили розміщувати депозити і купувати облігації. Якщо раніше в нього входили лише держбанки, то тепер – і низка банків з іноземним капіталом. Усього близько 15-20 установ», – уточнив Олександр Залєтов. Нацкомфінпослуг розраховує, що найближчим часом гривневі облігації випустить ЄБРР, і їх зможуть купити СК – вони будуть враховані в резервах. Очікується, що нові вимоги наберуть чинності не з 1 січня, а з 31 березня 2016-го.
«Враховуючи нові вимоги Нацкомфінпослуг, у страховиків практично не залишається інструментів для розміщення активів. Ми давно ведемо переговори про те, щоб включити в цей список банківський вексель», – говорить голова комісії зі страхування Українського товариства фінансових аналітиків В’ячеслав Черняховський. Але поки коло інструментів звужується.
Руденко Викторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас