Експерт розповів, які банки менше схильні до відтоку вкладів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, які банки менше схильні до відтоку вкладів

Кредит&Депозит
2652
Незважаючи на уповільнення відтоку вкладів населення з банківської системи (з початку року відтік склав 2,2%, або 1,7 млрд грн), негативний тренд все ще тримається. Експерти впевнені, що першими зможуть продемонструвати зростання депозитної бази невеликі банки з хорошою репутацією – деякі з них вже зуміли наростити вклади фізосіб на 6-8% з початку року.
“На ситуацію з відтоком депозитів вплинув цілий комплекс факторів. Серед них – очікування (хоч і не підтверджене) технічного дефолту, триваючі гучні банківські банкрутства, висока волатильність валютного курсу, наявність обмежень з отримання коштів за валютними депозитами. Всі ці чинники в сукупності призводять до того, що банки, що входять до ТОП 20 втрачають ресурсну базу. Очевидна глобальна криза довіри до банківської системи”, – коментує ситуацію головний фінансовий аналітик ТОВ “Рейтингове агентство “Експерт-Рейтинг”, кандидат економічних наук Віталій Шапран.
При цьому, на його думку, глобальний тренд не стосується окремих фінустанов 3-4 групи, які всупереч тенденції, нарощують депозити населення.
“Мені відомі фінустанови 3-4 групи, які не тільки не втратили, але навіть наростили депозитні портфелі фізосіб, – говорить Віталій Шапран, – Наприклад, KSG BANK, який за 7 місяців нинішнього року, наростив свій обсяг депозитів населення більш ніж на 8%. Пояснення такої ситуації є. Не маючи доступу до масштабних ресурсів рефінансування, невеликі банки змушені активно спілкуватися з потенційними вкладниками, залучаючи їх кошти для подальшого кредитування малого та середнього бізнесу”, – підкреслив аналітик.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас