Експерти: через новий податок в Україні почнуть затягувати здачу новобудов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: через новий податок в Україні почнуть затягувати здачу новобудов

Нерухомість
4473
Зміни в схемі нарахування податку на нерухомість, нещодавно запропоновані Мінфіном, замість наповнення місцевих бюджетів стимулюватимуть корупцію і затягуватимуть здачу новобудов в експлуатацію, вважають експерти.
«Хочеться нагадати, що податок на нерухомість вводився як варіант податку на багатство. І дійсно, за первинною версією його б платили не більше 0,5% населення. Потім змінили базу — замість житлової при нарахуванні податку враховують загальну площу, зменшили неоподатковувану площу. У результаті вже зараз податок на житло теоретично повинен платити кожен другий. А оскільки податок у 2-3 тисячі гривень на рік для сільської місцевості може виявитися непідйомним, його будуть намагатися уникати», — запевнив керівник комітету з правових питань Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Юрій Піта.
Нагадаємо, зараз оподатковується загальна площа житлової нерухомості. Базова податкова пільга — до 60 кв. м. в квартирах і до 120 в будинках (тобто з таких метражів податок взагалі не сплачується), ставка — 2% від мінімальної заробітної плати (розмір якої піднімається з 2016-го з 1218 грн. до 1378 грн.). Оскільки податок на нерухомість йде в місцеві бюджети, місцеві ради встановлюють податкові ставки (можуть зменшити до 0%) та пільги (мають право збільшити неоподатковувану площу в п’ять разів).
А у вересні Мінфін запропонував ввести черговий варіант «податку на розкіш»: всі власники квартир понад 300 кв. метрів і будинків площею 500 кв. м повинні будуть сплатити 25 тис. грн на рік. Для інших, запевнила заступник міністра фінансів Олена Макеєва, податкові пільги на площу передбачається зберегти. Але рекомендують збільшити максимальну ставку — до 3%. А також скасувати пільги для промислових будівель і складів, які за нинішньою редакцією були звільнені від оподаткування.
В першу чергу ці податкові нововведення вдарять по покупцям квартир в новобудовах, вважає голова ради Ukrainian Community Building Олена Шуляк. «Зараз значно впали продажі, і є — чого вже там приховувати — об’єкти на ринку, які здаються в експлуатацію тільки з половиною проданих квартир. Права на непродані квартири часто оформляє на себе забудовник, в результаті він повинен буде платити податок за кваритири, що простоюють», — пояснила вона.
Експерт припускає два варіанти виходу з цієї ситуації. «Забудовники будуть перекладати передбачуване податкове навантаження на покупця, тим самим ціна квадрата підвищиться. Але самий неприємний варіант — вони будуть всіляко відтягувати введення будинку в експлуатацію, люди будуть заселятися в будинки набагато пізніше. Не виключено, що нашими громадянами буде прийнятий на озброєння «східний спосіб», коли новосели десятиліттями живуть у недобудованих будинках», — припустила Шуляк.
Правда, деякі забудовники вже знайшли спосіб уникнути сплати податку на нерухомість. «Є варіант, коли квартири продаються через інвестиційні договору, майнові права на непродані квартири після введення об’єкта в експлуатацію належать до Фондів фінансування будівництва, а ті поки що не оподатковуються. Але хто знає, які нововведення будуть у новій редакції Податкового кодексу», — зауважив керівник відділу продажів Geos Андрій Савчук.
Щодо площ експерти припускають, що квадратні метри у квартирах до 60 квадратів і будинках до 120 квадратів будуть дорожчими на 5-10%, ніж в об’єктах більшої площі.
Якщо у випадку багатоповерхових будинків спосіб ухилення від податків «недобуд» поки тільки теоретичний, то в приватному будівництві вже загальна практика. «Половину будинків, не тільки великих садиб, але і невеликих по площі, просто не вводять в експлуатацію, дані про них не вносять до реєстру, а значить, вони не підпадають під оподаткування», — зазначила Олена Шуляк.
Водночас експерти відзначають, що податок на нерухомість — загальносвітова практика, і рано чи пізно всі українці платититимуть, незалежно від своїх доходів. «В Угоді про Асоціацію з ЄС є пункт, де потрібно привести у відповідність з нормами Європи наше оподаткування нерухомості. Термін на ці зміни дано — десять років. В Європі оподатковується не площа, а кадастрова вартість. Ми теж до цього прийдемо. І платити не будемо 0-3% від мінімальної заробітної плати з «надлишків» площі, а 0,3-0,5% від кадастрової вартості власності. І це будуть набагато більші суми, ніж зараз», — пояснив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
На його думку, «запуском лякаючої інформації» про загальне оподаткування нерухомості вже в наступному році Мінфін привчає населення до неминучості такого податку. «Вони сподіваються, що такими новинами стимулюватимуть ринок нерухомості, змусивши людей думати про продаж квартир великої площі і пошук більш компактної нерухомості. Але проблема не у продавців «з зайвими» квартирами, а в покупцях, у яких немає грошей. Тож податками ринок нерухомості не простимулюєш, але заженеш в тінь», — вважає експерт.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас