Банкам заборонили списувати гроші з карток боржників у рахунок кредиту, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам заборонили списувати гроші з карток боржників у рахунок кредиту, - юристи

Кредит&Депозит
1603
Верховний суд заборонив банкам за власною ініціативою списувати гроші з рахунків боржників, у яких не погашений платіж по кредиту.
Таке рішення ВСУ затвердив при розгляді справи №6-301цс15.
“Суд чітко вказав, що неузгоджені з людиною (або підприємством) списання грошей в рахунок погашення кредитів можуть відбуватися тільки в двох випадках: якщо на це є попередня письмова згода, наприклад, в кредитному договорі, або відповідна постанова суду. Якщо немає ні того, ні іншого – дії банку незаконні, і можна по суду вимагати повернення коштів на рахунок “, – прокоментував ситуацію старший партнер адвокатської компанії” Кравець та Партнери “Ростислав Кравець.
Таких випадків зустрічається дуже багато, і найчастіше проблеми виникають з зарплатними картками. Людина колись не розрахувалася до кінця по кредиту з банком (найчастіше по картковому) і забув про нього. Через деякий час йому в тій же фінустанові відкривають рахунок – наприклад, роботодавець для виплати зарплати.
“Як тільки банк бачить, що боржник повернувся до нього в клієнти, і йому надходять гроші, він тут же починає їх списувати (гроші просто зникають з рахунку відразу після зарахування. – Ред.). Щоб їх повернути, людині потрібно знайти свій кредитний договір, і якщо там немає пункту про списання, йти до суду”, – порадив Кравець.
У зв’язку з цим, ключова рекомендація юристів – ретельно вичитувати кредитні договори перед підписанням, і не ставити підпис під зобов’язаннями подібного роду.
“Саме в договорі між банком і клієнтом часто вказані випадки, в яких клієнт надає банку право списувати кошти з його рахунку. Тому кожен з нас, укладаючи договір з банком (а палітра таких договорів дуже велика), повинен заздалегідь розуміти, які повноваження ми передаємо банку, щоб потім не виникало непорозумінь “, – резюмувала юрист ЮФ” Астерс “Вольга Шейко.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас