Суд заарештував главу наглядової ради ліквідованого Терра Банку Клименка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд заарештував главу наглядової ради ліквідованого Терра Банку Клименка

Кримінал
1108
Голосіївський районний суд Києва заарештував на строк до 60 днів з можливістю внесення застави 15 млн грн главу наглядової ради визнаного неплатоспроможним Терра Банку (Київ) Сергія Клименка, а прокуратура Києва вручила члену наглядової ради цього банку Юлії Облецовій підозру про вчинення кримінального злочину, повідомляє Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) у вівторок.
“Ці громадяни підозрюються в розкраданні коштів вкладників (ст. 191 ч.5 КК) в рамках розслідування справи про доведення банку до банкрутства. Мова йде про привласненні і розтрату майна в особливо великих розмірах (понад 1 млрд грн) шляхом зловживання службовим становищем”, – зазначає ФГВФО.
Він підкреслює, що кримінальну справу було порушено після відповідних заяв Фонду та його тимчасового адміністратора в Терра Банку.
“Вже встановлено, що С.Клименко, використовуючи службове становище, забезпечив у січні-лютому 2014 висновок значних коштів, залучених банком від фізичних осіб, на ряд підставних фірм у вигляді незабезпечених кредитів. Зазначені операції мали всі ознаки шахрайських дій, так як ці фірми не мали необхідного забезпечення за кредитними договорами та не проводили по них господарську діяльність “, – вказує ФГВФО.
За його даними, встановлено також, що С.Клименко і його партнери вже неодноразово намагалися перешкодити слідству, а також не виключені і спроби уникнути правосуддя. У зв’язку з цим було прийнято рішення затримати підозрюваного і клопотати у суді про його арешт. Суму заставного платежу обвинувачення просило встановити не менше ніж у 50 млн грн, але суд скоротив її більш ніж утричі.
ФГВФО вказує, що на сьогоднішній день вже подав 243 заяви проти власників і керівників неплатоспроможних банків на загальну суму 88,47 млрд грн, з яких заяв на суму 28,9 млрд грн – за доведення банку до неплатоспроможності.
У прокуратурі Києва відзначили, що досудове розслідування триває, і інші посадові особи банку, які можуть бути причетні до цього злочину, встановлюються.
Як повідомлялося, С.Клименко очолив наглядову раду Терра Банку в грудня 2013 року як представник найбільшого акціонера банку – ПрАТ “Українська стратегічна група” (99,6383%). На той момент банк вказував, що С.Клименко володів акціями банку, а його останнім місцем роботи була посада директора ТОВ “Альфа-капітал-інвест”.
Потім банк повідомив, що С.Клименко пов’язаний з групою, яка включає близько 50 підприємств у різних галузях. Серед іншого, він був бенефіціаром кредитної спілки “Володар”, учасником факторингової компанії ТОВВВС-Факторинг” і фінансової компанії “Толока”. Крім того, пов’язаної з ним була компанія з торгівлі цінними паперами “Агентство корпоративних інвестицій”.
Нарешті в квітні 2014 року банк повідомив, що “Українська стратегічна група” вийшла зі складу його акціонерів, а ключовим бенефіціаром фінустанови залишився С.Клименко.
Фонд гарантування вкладів ввів тимчасову адміністрацію в Терра Банк 22 серпня і передав частину активів і зобов’язань “Терра Банк” в Крісталбанк 22 грудня, а НБУ 23 грудня ухвалив рішення про ліквідацію Терра банку.
Терра Банк (раніше Інвест-Кредит Банк) заснований в 1996 році. ПрАТ “Українська стратегічна група” на 1 липня 2014 володіла 99,6387% статутного капіталу банку. Кінцевим беніфіціарним власником банку є С.Клименко, який пов’язаний з групою, що включає близько 50 підприємств у ряді галузей.
Згідно з даними Нацбанку України, на 1 жовтня 2014 по розміром загальних активів Терра Банк займав 48-е місце (2,906 млрд грн) серед 166 діючих у країні банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас