Вкладникам і позичальникам проблемних банків дозволили взаєморозрахунки, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладникам і позичальникам проблемних банків дозволили взаєморозрахунки, - юристи

Кредит&Депозит
3817
Українцям офіційно дозволили платити не тільки за своїми, а й за чужими банківськими кредитами.
Розглядаючи справу №6-15цс15, Верховний суд затвердив альтернативу для схеми з переуступки кредитного боргу, проти якої виступає Фонд гарантування вкладів і яку не раз забороняли суди нижчих інстанцій і сам ВСУ.
«Розглядаючи спір підприємства з банком, що надав кредит, суд вивів одну дуже важливу тезу – банківський кредит може виплатити не тільки позичальник, який його оформляв, але і третя особа. І цей принцип поширюється не тільки на компанії, але і на всіх – громадян-боржників в тому числі. Спираючись на рішення ВСУ, і ті й інші тепер зможуть провертати взаєморозрахунки, які фактично заборонили для банків з тимчасовою адміністрацією. Великий вкладник може прийти в проблемний банк і погасити за іншого позичальника кредит. Щоб банківський боржник потім вже повернув домовлену суму вкладнику живими грошима», – роз’яснив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Зазвичай такі угоди роблять з дисконтами до 20-25% і з великими вкладниками, чиї вкладення перевищують 200 тис. грн., які потерпілим виплачує Фонд гарантування вкладів. Тому вигідні обом сторонам – і вкладнику, і позичальникові.
Фонду ж гарантування вони не подобаються, оскільки через них він мало отримує від боржників проблемного банку. Адже його завдання: вибити з боржників горе-банку 100% заборгованості, а вкладникам заплатити не всі їхні вклади, а лише до 200 тис. грн. У теорії чиновники повинні залишатися «в плюсі», але на практиці цього не виходить.
Водночас юристи радять усім, хто гасить за когось кредити ретельно прописувати всі взаємні зобов’язання між сторонами в договорах. Вони бувають складними: зводяться не тільки до передачі грошей, але і будь-якого іншого майна – нерухомості, машин та іншого. Кошти можуть і просто позичати на час.
«Наприклад, по даному спору позивача запевнили, що після сплати кредиту замість підприємства кредитний договір буде пролонговано або укладено новий, а грошові кошти будуть повернені йому. У разі неповернення коштів, йому обіцяли відшкодування коштів за рахунок предмета іпотеки – комплексу нежитлових будівель та споруд. Однак, письмових доказів таких домовленостей немає, грошові кошти ніхто не повернув, тому він і звернувся до банку з вимогою повернути їх», – зазначив старший юрист ЮК Prove Group Антон Каганець.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас