Стратегія ОПЕК щодо захисту частки ринку може принести плоди в 2016 р., - аналітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стратегія ОПЕК щодо захисту частки ринку може принести плоди в 2016 р., - аналітики

Енергетика
464
Поки ціни на нафту тримаються на рівні нижче $50 за барель, стратегія Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) з нарощування видобутку для збереження частки ринку бачиться безуспішною і витратною, але ситуація може змінитися вже наступного року, вважають аналітики.
За прогнозом Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), в 2016 році поставки нафти країнами, що не входять до ОПЕК, скоротяться вперше з 2008 року, на 200 тис. барелів на добу. З урахуванням того, що МЕА прогнозує зростання світового попиту на нафту на 1,4 млн б/д, картель і його лідер, Саудівська Аравія, можуть скористатися ситуацією і зміцнити свої позиції на ринку.
“Говорити про провал планів ОПЕК поки занадто рано, – зазначив виконавчий віце-президент фонду PIMCO Грег Шернау. – Не можна думати, що стратегія картелю розрахована лише на 6-12 місяців. У більш довгостроковій перспективі поставки країн за межами картелю знизяться, при цьому попит на паливо зросте, а ОПЕК збільшить свою частку ринку”.
У листопаді минулого року ОПЕК відмовилася від свого звичайного принципу регулювати ціни на нафту за допомогою зниження видобутку. Замість цього країни вирішили зберігати видобуток на колишньому рівні для захисту своєї частки ринку, яка впала в 2014 році до мінімуму за десятиліття.
Відтоді ціни на нафту впали більш ніж на 40%. При цьому в травні вартість Brent відновлювалася до понад $60 за барель, після чого впала до менше $43 за барель.
“Найтривожніший період для Саудівської Аравії настав тоді, коли ціни піднялися до $60 за барель і здавалося, що на цьому рівні вони і зупиняться, – говорить голова відділу досліджень сировинних ринків Standard Chartered Пол Хорснелл. – Інші виробники цілком могли пристосуватися до таких котирувань. Для того, щоб стратегія спрацювала, ОПЕК була потрібна істотна корекція в бік зниження”.
Експерти очікують, що першими жертвами зниження цін стануть виробники сланцевої нафти в США. Сукупний борг цих компаній становить близько $235 млрд – саме за рахунок цих запозичень відбувалася “сланцева революція” в Штатах. В умовах низьких цін на паливо виплата відсотків по заборгованості може стати важким тягарем для багатьох компаній.
Втім, багато фірм навчилися істотно скорочувати витрати на видобуток, і можуть пережити період низьких цін. При цьому деякі члени ОПЕК – головним чином, Алжир, Ірак, Лівія, Нігерія і Венесуела – відчувають набагато більші складності, оскільки експорт нафти становить основну статтю їхніх доходів, і падіння котирувань змусило уряди цих країн різко урізати витрати, у тому числі на соціальні потреби.
Але багато аналітиків вважають, що якби ОПЕК продовжував виступати в ролі регулятора цін за рахунок скорочення видобутку, ситуація могла стати значно гіршою. Скоротивши видобуток, Саудівська Аравія втратила б частку ринку і ризикувала б втратити прибуток у майбутньому, тоді як позитивний ефект від такого рішення підтримав би котирування і дозволив американським компаніям збільшити виробництво нафти ще сильніше, відзначають експерти Societe Generale.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас