Гонтарєва поділилася оптимізмом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарєва поділилася оптимізмом

Казна та Політика
838
Конспект брифінгу голови Нацбанку
НБУ заявив про пом’якшення монетарної політики. Подробицями на брифінгу поділилася глава НБУ Валерія Гонтарєва. Hubs записав конспект.
НБУ зменшить присутність на валютному ринку і як і раніше не буде тримати гривню. Національний банк має намір остаточно перейти до режиму інфляційного таргетування до кінця 2016 року.
Правління НБУ підготувало стратегію монетарної політики на 2016-2020 роки, якою передбачається зниження інфляції до 5% до 2019 році. Затвердити стратегію повинна рада НБУ.
За даними Держстату, в липні 2015 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року інфляція склала 55,3%. У січні-липні 2015 Інфляція склала 39,3%. У місячному вимірі зафіксована дефляція 1%.
Облікова ставка із завтрашнього дня знижується до 27 відсотків. «Це зниження буде з 28 серпня цього року. Чим ми керувалися при прийнятті цього рішення? По-перше, сьогодні оголошено про реструктуризацію зовнішнього державного боргу, що однозначно сприятиме поліпшенню платіжного балансу і посиленню фінансової стабільності. По-друге, зміцнився тренд до уповільнення інфляції. Приріст індексу споживчих цін у річному вимірі знижується третій місяць поспіль, а в помісячно вимірі була зафіксована дефляція », – сказала Гонтарєва.
З початку року українці продали банкам валюти більше $1 млрд. «Тільки в липні українці продали валюти на $135 млн більше, ніж купили. А з початку року чиста купівля банками у населення становила вже більше $1 млрд», – заявила Гонтарєва.
У серпні обсяг депозитів фізосіб у банках виріс на 1,7 млрд «За три тижні серпня їх (депозитів) обсяг у національній валюті зріс ще на 1,7 мільярда гривень», – заявила Гонтарєва.
За її словами, громадяни зараз зберігають у банках більше, ніж на початку року.
Девальвація рубля в РФ буде мати обмежений вплив на курс гривні «Вплив девальвації російського рубля та інших валют країн СНД буде мати обмежений вплив на курс гривні, враховуючи радикальне зниження обсягів зовнішньої торгівлі в останні роки», – сказала Гонтарєва.
За її словами, зараз доля країн СНД в загальному експорті знизилася до 22% у січні-липні 2015 року з 35% за такий же період 2013 року.
«Тому падіння валют і уповільнення темпів економічного зростання в цьому регіоні не матиме значного впливу на економічну динаміку нашої держави, а запас цінової конкурентоспроможності, який отримали вітчизняні виробники за останні півтора року є цілком достатнім, щоб нівелювати вплив девальвації інших валют основних торговельних партнерів України », – зазначила Гонтарева, додавши при цьому, що такий запас допоможе Україні, як мінімум, зберегти свої позиції на ринках, а як максимум сприяти експансії.
Голову НБУ більше турбує напруженість на глобальних ринках, викликана ризиком уповільнення економіки Китаю. Це може призвести до скорочення валютних надходжень від експорту, адже ціни на сировину, яке складає значну частину українського експорту, можуть поступово знижуватися.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас