НБУ закрив одну з лазівок для виведення валюти з країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ закрив одну з лазівок для виведення валюти з країни

Кредит&Депозит
5574
Національний банк України заборонив реєструвати зміни до договорів про залучення резидентами кредитів/позик в іноземній валюті від нерезидентів у випадку, якщо ці зміни передбачають заміну кредитора чи боржника.
Відповідні поправки затверджені постановою правління НБУ.
“Постанова посилює заходи з запобігання відтоку капіталу за межі України за кредитними договорами в іноземній валюті. Заборона не поширюється на випадки, коли резидентами-позичальниками є уповноважені банки, а також на договори, укладені резидентами з міжнародними фінансовими організаціями”, – пояснює регулятор.
Відповідно до зазначеної постанови, під заборону також потрапляє реєстрація кредитних договорів в іноземній валюті між резидентами у разі відступлення права вимоги за цими договорами новому кредитору-нерезиденту.
Як пояснив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко, цей крок дозволить, зокрема, запобігти переведення внутрішніх боргових зобов’язань резидентів за кредитами в зовнішні.
Директор департаменту реєстраційних питань та ліцензування Нацбанку Леонід Антоненко у своєму блозі в Facebook в замітці “Про сумне” уточнив, що введене обмеження тимчасове – “поки тільки на два тижні”.
За його словами, воно фактично забороняє дію кількох статей Цивільного кодексу: відступлення права вимоги та переведення боргу за договорами про залучення кредитів (позик) від нерезидентів і за аналогічними договорами між резидентами, якщо зобов’язання виражене у валюті і якщо новий кредитор – нерезидент. Такі договори уступки вимоги та переведення боргу не зможуть набути чинності, тому що банкам заборонено подавати їх на реєстрацію в Нацбанк. А без реєстрації договори не набувають чинності, пояснив Антоненко.
“Крім того що мені сумно як юристу, мені ще сумно як людині, яка послідовно відстоює шкідливість інституту реєстрації кредитів від нерезидентів. Сьогоднішнє рішення Нацбанку – тому підтвердження. Використовуючи технічні нюанси процедури реєстрації, регулятор своїм рішенням скасовує дію фундаментального акта законодавства – Цивільного кодексу”, – висловив він своє ставлення до прийнятих поправок.
Антоненко визнав, що це зручно з точки зору “закручування гайок” і збереження валюти “в заручниках у країни”. “Але не завжди те, що зручно сьогодні, в довгостроковій перспективі виявляється правильним і корисним”, – зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас