Одна з найбільших у світі компаній у галузі гірничого видобутку готова розглядати пропозиції про поглинання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одна з найбільших у світі компаній у галузі гірничого видобутку готова розглядати пропозиції про поглинання

Фондовий ринок
286
Одна з найбільших у світі компаній у галузі гірничої видобутку і торгівлі сировиною Glencore готова розглядати пропозиції про поглинання.
Торік капіталізація Glencore, впала більш ніж удвічі. Торговельні операції, які, за словами гендиректора Glencore Айвана Глазенберга, могли захистити компанію від стрибків на ринках, повною мірою надій не виправдали.
Борг, найбільший серед провідних гірничодобувних компаній (29,6 млрд доларів), відлякує інвесторів, що побоюються, що Glencore позбудеться інвестиційного рейтингу (зараз – BBB).
Хоча Glencore продовжує шукати можливості для вдалих поглинань, не відмовляється вона і від пропозицій про злиття або купівлі, хоча поки їх і не отримувала, сказав Глазенберг в інтерв’ю газеті The Wall Street Journal. “Якщо з’являться хороші пропозиції, що мають економічний сенс, ми їх розглянемо”, – заявив він.
У минулу середу Glencore повідомила, що завершила перше півріччя з 676 млн доларів збитку проти 1,72 млрд доларів прибутку роком раніше, а її виручка скоротилася на 25% до рівня річної давності до 85,71 млрд доларів.
На таких новинах котирування Glencore звалилися на 10%, а її капіталізація за день втратила 3,5 млрд доларів. Учора котирування додали 1,6%.
У липні 2014 року, коли Glencore запропонувала Rio Tinto обговорити злиття, вона коштувала близько 75 млрд доларів.
Керівники Glencore традиційно сподівалися, що присутність компанії в різних секторах ринку металів захистить її в разі несприятливого розвитку подій в будь-якому з них. Останнім часом ціни на мідь, від якої сильно залежить бізнес Glencore, і багато інші метали сильно впали.
Крім того, Глазенберг любив повторювати, що від несприятливої ринкової динаміки компанію можуть захистити її торговельні операції. Ще в березні 2015 року він говорив, що трейдинговий підрозділ заробить цього року 2,7-3,7 млрд доларів “незалежно від того, що буде відбуватися з цінами на сировину”.
Проте в середу компанія знизила прогноз виручки цього підрозділу на рік до 2,5-2,6 млрд доларів і повідомила, що в першому півріччі його прибуток впав на 29% до 1,1 млрд доларів.
Ринки відновляться у другому півріччі, сподівається Глазенберг, але багато інвесторів не поділяють його оптимізму. Довіра до нього підірвана, визнається Ентоні Седжвік, керуючий фондом Abax Investments.
Оголошений прогноз прибутку трейдингового підрозділу передбачає її зростання на 25% у другому півріччі в порівнянні з першим, вказує аналітик Liberum Capital Бен Девіс.
Але “мало що вказує на те, що ціни на товари виростуть”, враховуючи відносну слабкість китайської економіки, сумнівається він: “Glencore раніше вважає, що ціни на сировину не відображають фундаментальних факторів, але ми вважаємо, що промислові активи опиняться під додатковим тиском “.
Разом з тим американський інвестфонд Harris Associates підтримав Glencore, повідомивши, що збільшив частку в ній до 4,5%. “Це якісний, добре керований бізнес, акції якого зараз продаються за ще нижчими цінами”, – заявив його директор з інвестицій Девід Херра.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас