Київ майбутнього: більше землі і менше будівництв (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ майбутнього: більше землі і менше будівництв (інфографіка)

Казна та Політика
1897
27 серпня новий Генеральний план столиці обговорять на депутатських слуханнях у Київраді, а вже восени документ нарешті можуть прийняти. Ознайомитися з Генпланом Києва з сьогоднішнього дня всі бажаючі можуть в будівлі мерії на Хрещатику, 36, – на другому поверсі розставили стенди зі схемами. Туди запрошують усіх небайдужих до долі міста киян, експертів, представників громадських організацій, які потім зможуть висловити свої побажання та зауваження на депутатських слуханнях.
ГОТОВИЙ. За словами начальника КО “Київгенплан” Сергія Броневицького, новий Генплан міста вже готовий на 100%. “Він пройшов узгодження всіх необхідних служб, комплексну державну експертизу. Відбулося багато громадських слухань. Всі зауваження та побажання і від людей, і від юросіб бралися до уваги. Приймуть його чи ні, вже залежить від депутатів Київради. Але він дуже необхідний місту. Документ розрахований на 20-35 років. Якщо Генплан таки приймуть, то за нинішнім законодавством кожні п’ять років повинна робитися його комплексна коректування. Щорічно ведеться моніторинг всіх рішень Київради, всіх інвестиційних намірів, які враховуються при внесенні змін”, – говорить Броневицький.
ЗМІНИ. За останній рік проект нового Генплану дещо змінився, були відкоректовані і додані деякі позиції. Наприклад, обсяг житлобудівництва зменшується з 28,5 млн кв. м до 22 млн кв. м. Передбачається розвиток мережі велосипедних доріжок, чого раніше не було. Не виключають у майбутньому і збільшення території міста до 84 974,4 га або на 1 416 га за рахунок приєднання селища Коцюбинське (але тільки після проведення референдуму та погодження з КОДА) і земель сільгосппідприємств в районі Південних Осокорків. Є в ньому й інші зміни (див. графіку).
Водночас багато позицій залишилися, як раніше. Наприклад, будівництво транспортних розв’язок, тунелів для автотранспорту, нових станцій і гілок метро. Передбачено і заборону на забудову зелених зон, буферних зон заповідників “Софія Київська” і Києво-Печерської лаври.
Проте деякі експерти вважають, що якщо Генплан міста приймуть, то будуть узаконені різні скандальні рішення, які приймалися в столиці раніше. Наприклад, численні землевідведення, до яких залишається багато питань. Але в Київраді запевняють, що це не так: “Документ – це загальний план розвитку міста, який визначає, наприклад, якою має бути висотність будівель в тому чи іншому районі, де і скільки має бути садків, шкіл, лікарень”, – пояснює секретар Київради Олексій Резніков.
КОЛИ? У Київраді кажуть, що після проведення депутатських слухань буде вирішено питання про винесення Генплану на голосування. “Тут два варіанти: або він буде прийнятий на одному із засідань цієї каденції, тобто до проведення виборів у Києві. Або за нього проголосує нова коаліція вже після виборів, десь у листопаді”, – говорить Резніков. Нагадаємо, зараз столиця живе за Генпланом до 2020 року, який був затверджений в 2002 році. У ньому багато показників і прогнозів застаріли.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас