Час опалювати атмосферу минув, - Яценюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Час опалювати атмосферу минув, - Яценюк

Казна та Політика
4441
В Україні необхідно провести енергетичну модернізацію для чого уряд компенсує громадянам частину коштів на заміну котлів та утеплення будинків, нагадав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.
“Час опалювати атмосферу минув. Зараз нам необхідно зробити конкретні і дієві кроки для того, щоб якомога менше використовувати газу, електричної енергії та інших видів палива”, – сказав він.
А.Яценюк нагадав, що система опалення в Україні побудована ще в радянські часи, це ж стосується і будинків.
“Це старі пострадянські проекти. І для того, щоб ми споживали менше газу і менше енергії, в першу чергу необхідно провести енергетичну модернізацію”, – відзначив прем’єр і додав, що для цього, насамперед, потрібно поміняти неефективні газові котли.
Він нагадав, що Кабмін прийняв кілька рішень з цього приводу.
“Перше рішення – це те, що якщо ви хочете поміняти котел у своєму будинку, ви можете прийти в державний банк Ощадбанк або в Укргазбанк, отримати кредит, і держава компенсує вам 20% вартості такого котла відразу”, – повідомив прем’єр-міністр.
Українці також зможуть отримати компенсацію від держави на утеплення будинку у розмірі 30%.
“Ви отримали кредит – держава вам компенсувала 30% на те, щоб поміняти вікна, на те, щоб зробити ваш будинок тепліше. І відповідно ви будете менше використовувати енергії і менше платити за рахунком за житлово-комунальні послуги”, – відзначив А.Яценюк.
Щодо процентних ставок на кредити в українських банках, прем’єр підкреслив, що Кабмін пішов на співпрацю з органами місцевого самоврядування.
“Уже п’ять областей і міст 12, наприклад, Львів, підписали програми і відшкодовують процентну ставку для тих громадян, які пішли в банк, отримали компенсацію від держави на придбання котла або на модернізацію свого житла, і додатково отримують з місцевих бюджетів компенсацію і відшкодування по відсоткових ставках на кредити, які отримані виключно на енергомодернізації “, – підкреслив А.Яценюк.
Голова уряду нагадав, що будь-яка реальна реформа чи реальні зміни досить скептично сприймаються на першому етапі. Так, зазначив він, було і з програмою по кредитах на енергоефективність.
“Ми починали з того, що протягом місяця максимум видавали 100-140 кредитів. Зараз ця цифра дійшла до 7000 кредитів кожен місяць, і вона постійно зростає”, – підкреслив А.Яценюк.
За словами прем’єра, однією з найбільших проблем зараз є багатоквартирні будинки. Для них запропоновано ще один варіант кредиту.
“Ви збираєте всіх жителів вашого багатоквартирного будинку, створюєте ОСББ – Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку приймаєте рішення по утепленню всього будинку Йдете в Ощадбанк або в Укргазбанк, і держава компенсує вам 40%”, – повідомив А.Яценюк.
Він також зазначив, що якщо рішення замінити котел або утеплити власний будинок або квартиру візьмуть особи, яким призначено субсидії, вони отримують компенсацію 70%.
“Тобто, той чоловік, якому призначено субсидію, може звернутися в Ощадбанк або Укргазбанк і отримати 70% компенсації від держави на придбання або котла, або матеріалів для утеплення власної квартири або будинку”, – пояснив А.Яценюк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас