Мінприроди має створити дорожню карту з видобутку бурштину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінприроди має створити дорожню карту з видобутку бурштину

Казна та Політика
176
Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський доручив Міністерству екології та природних ресурсів розробити дорожню карту з видобутку бурштину. Про це повідомили в прес-службі КМУ.
“Нам потрібна чітка дорожня карта з проблеми бурштину в Україні, яка враховуватиме інтереси держави. Очікую від Мінприроди розробки конкретного плану дій зі зрозумілими і прийнятними для людей кроками. Він повинен давати відповіді на питання: хто і що повинен зробити для вирішення бурштинової проблеми і розвитку цієї галузі. Досить заяв, потрібні рішучі дії і зрозумілі рішення”, – підкреслив Вощевський.
Як зазначив віце-прем’єр-міністр, необхідно визначитися, як має бути організований видобуток бурштину: державна монополія, монополія комунальних підприємств або вільний ринок. Це ж стосується ринку збуту і права на експорт.
Дорожня карта повинна допомогти вирішити питання прийнятних технологій видобутку бурштину, порядку отримання спеціальних дозволів, відновлення територій, вже постраждали внаслідок нелегального видобутку.
Пропонується законодавчо закріпити обов’язки і відповідальність з рекультивації ділянок після легального видобутку бурштину, а також заборонити застосування насосного методу.
Віце-прем’єр-міністр України зазначив, що окремим пунктом має стати запровадження механізму залучення місцевого населення до легальної роботи з видобутку бурштину. Повинні бути запропоновані шляхи вирішення соціальних питань. Крім того, потребує вирішення проблема оподаткування видобутку бурштину і розподілу податків між місцевим і державним бюджетами.
За інформацією експертів, Україна торік нелегально експортувала до 70 тонн бурштину, загальною вартістю близько 230 млн дол. США.
Разом з тим, потенційні запаси бурштину в надрах України можуть становити від 2 до 10 тис. тонн, але для їх підтвердження держава повинна забезпечити проведення комплексу геолого-розвідувальних робіт. Тільки їх проведення дозволить відкрити нові родовища, що є важливим з точки зору стратегії розвитку галузі. Експертами відзначено, що на сьогодні в Україні відомі тільки два родовища бурштину, інші його поклади класифікуються як рудопроявлення, які є недостатньо розвіданими.
“Видобуток бурштину – дуже перспективна галузь для держави. Поклади “сонячного каменю” зосереджені не тільки на Поліссі, де до його нелегального видобутку залучено понад 50 тис. осіб, а й в інших регіонах України. Ми повинні комплексно підійти до розробки стратегії розвитку цієї галузі і кардинально змінити ситуацію. Кошти від видобутку бурштину повинні вирішувати соціальні питання, відновлювати і зберігати природу Полісся і наповнювати Державний бюджет”, – підкреслив Вощевський.
За словами віце-прем’єр-міністра України, опрацьовані пропозиції будуть подані на розгляд Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку для прийняття подальших рішень.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас