Чим загрожує закриття найбільшої ТЕС Харківської області — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим загрожує закриття найбільшої ТЕС Харківської області

Енергетика
788
За шість тижнів до початку опалювального сезону в Харківській області назріває енергетичний колапс. Одна з найбільших у країні — Зміївська ТЕС — вже кілька днів функціонує в режимі підстанції, тобто фактично не працює. Співробітники ТЕС не виключають, що станція не зможе підготуватися до опалювального сезону і може опинитися на межі закриття. Такий сценарій неминуче призведе до зникнення селища з населенням у 16 тисяч осіб і створить проблеми для всієї енергосистеми країни.
За інформацією ПАТ “Центренерго”, в структуру якого входить Зміївська ТЕС, причина зупинки підприємства криється в доставці вугілля. “У зв’язку з пошкодженням залізничних колій на перегоні станцій Ясинувата—Скотовата, постачання вагонів з вугіллям на Зміївську ТЕС припинено”, — повідомили в “Центренерго”. Ще пару днів тому на складах Зміївської ТЕС залишалося 803 тонни пального каменю — для такого масштабного підприємства ця цифра мізерна, враховуючи, що в минулі роки до серпня станція накопичувала щонайменше 300 тисяч тонн вугілля.
СЕЛИЩЕ НЕ ВИЖИВЕ”. За словами головного інженера Зміївської ТЕС Олександра Чумаченка, накопичити потрібний обсяг “чорного золота” в період, що залишився до зими, швидше за все, не вдасться.
“Наша станція працює у вузлі Полтавської, Сумської та Харківської областей. Якщо ми зупинимося, втрачені потужності візьмуть на себе інші станції, адже наша енергосистема єдина, а ось у нас самих почнуться незворотні проблеми, — каже Чумаченко. — Є велика ймовірність замерзання обладнання, яке розвалиться, як яєчна шкаралупа”.
У такому випадку, за словами фахівця, будуть пошкоджені магістральні мережі, а також теплові, водопровідні, каналізаційні мережі селища Комсомольське, в якому знаходиться ТЕС.
“У випадку, якщо “Зміївка” зупиниться, стане ребром питання виживання селища-супутники. Місцеві жителі, серед яких 2,5 тисячі наших співробітників, розуміють ситуацію і готуються до гіршого. Ми опинилися на межі катастрофи”, — зітхає Олександр Чумаченко. Зрозуміло, при такому розвитку подій без роботи залишаться тисячі працівників Зміївської ТЕС.
ПОТРІБЕН ДРУГИЙ МАРШРУТ. Експерти в галузі енергетики називають найбільшу в Харківській області ТЕС ключовою для всієї країни.
Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський переконаний, що взимку під час пікових навантажень без електроенергії будуть залишатися цілі області, а, за найгіршими прогнозами, розпадеться ціла система. “Ситуацію може врятувати відновлення залізничного сполучення на перегоні Ясинувата—Скотовата, а також ремонт перегону Микитівка—Майорськ, який дозволить завезти на територію, підконтрольну Україні, близько 2 мільйонів тонн антрациту”, — говорить Землянський.
За словами експерта, пропускна здатність цієї ділянки близько 300 вагонів на добу, і при належному підході українські ТЕС, зокрема Зміївська, почнуть стрімко заповнювати дефіцит вугілля на складах.
Максим Іванов
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас