Набув чинності закон про вдосконалення системи гарантування вкладів фізосіб: Що він змінить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набув чинності закон про вдосконалення системи гарантування вкладів фізосіб: Що він змінить

Кредит&Депозит
3946
Закон, яким удосконалено систему гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку, набув чинності.
Відповідний закон був опублікований в газеті “Голос України” від 11 серпня, дата його вступу в силу – з наступного дня після оприлюднення.
Документом встановлено кримінальну відповідальність керівників банку за внесення неправдивих відомостей про вкладників, а також за умисне знищення бази даних вкладників; документ зобов’язує банки вести базу даних вкладників з можливістю щоденного формування інформації про них.
Закон уточнює поняття банківської групи та зобов’язує Національний банк публікувати їх склад.
Документом визначаються повноваження призначуваного Нацбанком куратора банку і встановлюється заборона проблемному банку використовувати прямі коррахунки, крім рахунку в Національному банку.
Також посилюються підстави для віднесення банку до категорії неплатоспроможних (невиконання банком протягом 5 днів 2% своїх зобов’язань перед вкладниками і кредиторами, тоді як раніше термін складав 10 днів і 10% зобов’язань).
Крім того, збільшується термін ліквідації банків з 3 до 5 років, тоді як термін тимчасової адміністрації з 2016 року скоротиться з трьох місяців до одного.
Прискорюється початок виплати вкладникам гарантованої суми у разі ліквідації банку шляхом зменшення термінів формування та затвердження реєстрів вкладників з 3 днів до 1 і з 6 до 3 відповідно.
Встановлюється, що пов’язані з банком особи не можуть бути інвесторами неплатоспроможного банку, а також підвищується відповідальність пов’язаних з банком осіб шляхом включення їх в останню чергу вимог кредиторів, за якими повертаються кредиторські вимоги.
Також документ передбачає можливість участі в конкурсі щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку об’єднань інвесторів.
Законом планується зробити Фонд гарантування вкладів підзвітним, крім Кабміну і НБУ, ще Верховній Раді.
Фонду гарантування вкладів буде надано право створити у своїй структурі консолідований офіс з продажу активів неплатоспроможних банків, в тому числі здійснювати передпродажну підготовку таких активів.
Джерела формування коштів фонду будуть доповнені коштами, отриманими від управління майном фонду (у тому числі від відчуження, оренди).
Фонд також зобов’яжуть проводити стрес-тестування банків з метою розрахунку необхідного розміру базової річної ставки регулярного збору та оцінки фінансової стійкості фонду в середньостроковій перспективі щонайменше 1 раз на 3 роки.
Крім того, з 1 січня 2017 року розширюється суб’єктний склад, на який поширюються гарантії фонду за рахунок фізичних осіб-підприємців до банків, віднесеним до категорії неплатоспроможних після 1 січня 2017 року.
Як повідомляло агентство, НБУ сподівається повністю очистити банківську систему від неплатоспроможних банків до кінця поточного року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас