Українські банки призупинили кредитування населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки призупинили кредитування населення

Кредит&Депозит
13061
Криза змусила українські банки призупинити програму кредитування. За першу половину 2015 року вітчизняні фінустанови практично не наростили кредитний портфель.
За даними НБУ 1 липня загальний обсяг виданих позик досяг 1,010 трлн грн. На 1 січня цей показник склав 1,006 трлн грн.
За перше півріччя банки трохи збільшили обсяги кредитування бізнесу і скоротили позики для фізосіб.
У другому півріччі тенденція збережеться. Банки не тільки не стануть видавати більше кредитів, але і спробують скоротити кредитний портфель і посилити вимоги до позичальників. Вже в III кварталі 58% опитаних експертів прогнозують зменшення портфеля кредитів бізнесу і 72% – фізичним особам.
Взяти кредит у банку стає все складніше. Ще в минулому році, зіткнувшись з відтоком депозитів, фінустанови різко припинили кредитування як бізнесу, так і громадян, підвищивши процентні ставки і вимоги.
Незважаючи на пожвавлення з повернення гривневих депозитів, банки не поспішають нарощувати обсяг кредитування, оскільки динаміка за вкладами ще нестійка.
“У іпотечному та автокредитуванні очікувати суттєвих змін не варто не тільки в поточному році, але і в першій половині наступного. В кінці року можлива активізація кеш-кредитування», – сказав начальник управління загальнобанківських ризиків банку «Фінанси та Кредит» Микола Войтків”.
Доступність кредитів для бізнесу зменшилася під впливом песимістичних очікувань банків за макроекономічними показниками і стурбованості з приводу ризиків кредитної застави.
Банки змушені «відсівати» запити на видачу кредитів ще й у зв’язку зі збільшенням частки прострочених позик.
За даними НБУ, на початок липня в цілому по банківській системі 18,7% кредитів фінустанови визнали проблемними, тобто такими, які не обслуговуються більше 90 днів. Хоча ще на початку року показник прострочених кредитів становив 13,5%.
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас