Топ-5 іноземних компаній, які згорнули бізнес в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-5 іноземних компаній, які згорнули бізнес в Україні

Казна та Політика
7070
За останні півтора роки низка іноземних компаній або згорнули більшу частину свого бізнесу в країні, або ж зовсім покинули Україну.
1. Найбільші “втрати” для України відбулися в нафтогазовому секторі. У березні цього року голландська компанія “Shell” повідомила, що після завершення пошуково-розвідувальних робіт, вирішила розірвати договір про спільну діяльність з “Укргазвидобуванням”.
“Ґрунтуючись на отриманих у результаті діяльності даних, сторони погодили, що подальша діяльність в рамках проекту не є економічно доцільною, і прийняли рішення припинити дію договору”, – зазначили в “Shell”.
А в червні міністр екології та природних ресурсів України Ігор Шевченко підтвердив, що компанія Shell також виходить з проекту з видобутку сланцевого газу в Україні.
“Нещодавно Shell заявила про своє бажання вийти з договору про видобуток сланцевого газу. Компанія зробила це з власних економічних причин, через зниження цін на газ і нафту в світі”, – пояснив Шевченко.
Як відомо, раніше “Shell” мала намір почати розробку Юзівського родовища, яке знаходиться на території Харківської та Донецької областей.
2. Вирішила залишити свій сланцевий проект в Україні і американська компанія Chevron. У липні 2015 р. українське представництво корпорації оголосило про припинення своєї діяльності в Україні. Раніше компанія мала намір розробляти Олеське родовище, яке розташоване на території Львівської та Івано-Франківської областей.
3. Третьою нафтогазовою компанією, яка згортає свою діяльність в Україні, стала американська ExxonMobil. Рішення про закриття представництва з видобутку вуглеводнів ExxonMobil було ухвалене радою директорів компанії на початку серпня 2015 року. Водночас в повідомленні йдеться, що це рішення не стосується інших представництв компанії в Україні. Як відомо, крім добувної діяльності, американська компанія здійснює продаж моторного масла в Україні.
4. Ще влітку минулого року рішення покинути український ринок нафтопродуктів прийняла російська компанія “Лукойл-Україна”, яка на той момент володіла мережею з 240 заправок і 6 нафтобазами і займала близько 6% ринку роздрібних продажів в країні. Покупцем 100% акцій “Лукойл-Україна” виступила маловідома австрійська компанія AMIC Energy Management GmbH.
5. Ще однією вагомою “втратою” для України став відхід угорсько-польської бюджетної авіакомпанії “Візз Ейр Україна”. У березні цього року авіакомпанія повідомила, що з квітня припиняє роботу, а Wizz Air Hungary виконуватиме 8 рейсів в Україну і з України.
“Це пов’язано з нинішньою нестабільністю в Східній Україні, девальвацією і нестабільністю місцевої валюти і впливом контролю обміну валюти. Wizz Air Hungary постарається зменшити вплив даних факторів і дозволить Wizz Air залишитися однією з ключових авіакомпаній на українському ринку. Авіакомпанія буде готова до розширення активностей в Україні, коли ситуація на ринку покращиться”, – зазначили в Wizz Air.
Нагадаємо, за даними Держстату, обсяг капітальних інвестицій в економіку України за січень-березні 2015 року порівняно з відповідним періодом 2014 р. зменшився на 14,8% і склав 44 млрд 741,7 млн грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас