Права вкладників в Україні стануть захищати краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Права вкладників в Україні стануть захищати краще

Кредит&Депозит
1699
Президент України Петро Порошенко підписав закон про вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку (законопроект №2045а), прийняття якого було однією з умов виділення другого траншу кредиту МВФ за програмою EFF, повідомив заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків на брифінгу в п’ятницю .
Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, документ з підписом президента надійшов до парламенту в п’ятницю.
Як повідомлялося, закон, зокрема, передбачає істотне посилення захисту прав вкладників, у сферу гарантування виплат включаються вклади фізичних осіб-підприємців.
Крім того, впроваджується модель консолідованого офісу, що дозволить Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) більш ефективно здійснювати управління активами неплатоспроможних банків.
Разом з куратором НБУ в проблемні банки тепер спрямовуватиметься співробітник Фонду гарантування вкладів, що дасть можливість розпочати аналіз банку, пошук інвестора на етапі проблемності.
Закон також скорочує період часу, необхідний для виведення неплатоспроможного банку з ринку, з трьох місяців до одного, вводить норми про отримання доступу до вкладів не пізніше 20 днів з моменту виведення банку з ринку.
Крім цього, документ спрямований на підвищення прозорості процедури ліквідації банку: він передбачає зміну черговості задоволення вимог кредиторів, включаючи пов’язаних з банком осіб в останню чергу. Вводиться також кримінальна відповідальність для співробітників банків, які навмисно затягують процес виплат, впроваджується система кваліфікації для інвесторів у неплатоспроможні банки, вводяться централізовані аукціони продажу активів банків, переданих у ФГВФО, конкретизуються умови, за яких банк має бути віднесений до категорії неплатоспроможних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас