"Енергоатом" планує завершити програму підвищення безпеки АЕС у 2020 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Енергоатом" планує завершити програму підвищення безпеки АЕС у 2020 році

Кредит&Депозит
116
Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» має намір перенести з 2017 на кінець 2020 року термін реалізації Комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних станцій за кредит на суму 600 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку і від Європейського співтовариства з атомної енергії (Євратом), що пов’язано із затримкою набрання чинності кредитних угод.
Про це повідомив заступник директора з інвестицій та перспективного розвитку “Енергоатому” Григорій Плачков на зустрічі клубу Nuclear friendly (Дружній атом), організованій держкомпанією.
«Проект починався у 2011 році… Реалізувати ми його маємо в 2017 році, але на жаль, через те, що європейський кредит через зміни влади і бюрократичні зволікання набрав чинності в цьому році, то ми вже зараз займаємося зміною термінів цієї програми, і сподіваємося, що її реалізуємо до кінця 2020 року», – сказав Плачков.
За його словами, «Енергоатом» у поточному році повністю завершив роботу із залучення 300 млн євро позикових коштів у ЄБРР, а також 300 млн євро у Євратому. При цьому він підкреслив, що в загальній сумі це найбільший кредит в історії української енергетики.
Плачков розповів, що метою згаданої програми є приведення рівня безпеки українських енергоблоків до світового рівня, виконання зобов’язань України перед міжнародними організаціями, впровадження «постфукусімських» заходів, а також заміна застарілого обладнання, яке відпрацювало свій ресурс.
Водночас він зазначив, що «Енергоатом» постійно працює над реалізацією проектів з підвищення безпеки українських АЕС.
На НАЕК «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.
За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі. Всі реактори типу ВВЕР (водо-водяний енергетичний реактор). В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 енергоблоками загальною потужністю 6000 МВт, є найбільшою в Європі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас