Україна вийде з кризи через два роки, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вийде з кризи через два роки, - експерти

Казна та Політика
8400
Україна може вийти з кризи через два роки. Хоч МВФ і оцінив стан нашої економіки як вразливий, але Фонд впевнений, що ми вже починаємо видиратися.
“Українська економіка залишається вразливою, однак вже є обнадійливі ознаки відновлення. В останні місяці обмінний курс стабілізувався, депозити в нацвалюті зростають, темпи падіння економіки сповільнюються. Подальша розумна політика і продовження реформ має дозволити економіці вийти з кризи і відновити зростання в майбутньому”, – оцінює ситуацію заступник голови МВФ Девід Ліптон.
За прогнозами аналітиків фонду, в кінці року ВВП впаде на 9% (у червні прогнозували до 5,5%), а інфляція складе 46% (раніше говорили про 27%). Але при цьому курс нацвалюти в найближчі роки чекає стабілізація: в 2015-му – в межах 23,5 грн/$, в 2016-му – 22,7 грн/$. Всі ці фактори з урахуванням того, що другий транш в $1,7 млрд вже надійшов в резерви НБУ, а третій (теж $1,7 млрд) може прийти в Україну восени, на думку економістів, дає можливість розраховувати, що наша економіка вийде з кризи в 2017 році.
СЦЕНАРІЇ. На думку економістів, зараз будь-які сценарії виведення нашої економіки з кризи реально прораховувати лише з урахуванням розвитку ситуації на Донбасі. “Якщо Києву вдасться реалізувати Мінські домовленості, то вже через рік-два Україна може показати позитивну динаміку. Тоді інфляція складе 5-10%, а курс – мінімум 16 грн/$, максимум – 23,6 грн/$. Якщо ж обстановка буде такою ж слабкою, як зараз, то через 2-3 роки наша економіка може тільки вийти в нуль. При цьому розкладі інфляція злетить до 25%, а курс – до 30 грн/$. Ну а при повномасштабному розростанні конфлікту рецесія затягнеться на 5-10 років, адже вся економіка буде працювати на армію і оборонно-промисловий комплекс. При такому варіанті інфляція можлива під 100%, а курс – під 50 грн/$”, – вважає аналітик MPP Consulting Павло Мельник.
У свою чергу, головний експерт Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що Україна має всі шанси піти за позитивним сценарієм як базовим, при якому кризу вдасться подолати вже в 2017 році.
“Зараз є чітка дорожня карта проведення реформ – по податках, антикорупційна, стимулювання виведення бізнесу з тіні, приватизація держпідприємств, децентралізація тощо. І це дає впевненість у тому, що після складного 2016-го, в 2017-му можна забезпечити 3-4% зростання ВВП по року. Це означає, що курс нацвалюти може зміцнитися на 18-20 грн/$. Тоді поліпшення відчують і прості люди: зарплати можуть зрости на 10-30%”, – говорить Забловський.
Які реформи потрібні
У списку першочергових реформ стоїть тема відновлення Донбасу. “Для повернення економіки регіону в працездатний режим знадобляться десятки мільярдів доларів. З інвестиціями готові допомогти МБ, ЄБРР, ЄС, Китай, США. Потрібно залучати і приватні інвестиції, наприклад, на відновлення доріг, запуск заводів з виробництва будматеріалів”, – оцінює Забловський.
А Мельник вважає, що Київ повинен домогтися реструктуризації зовнішніх боргів, щоб пустити їх на стимулювання економіки: “Треба допомогти нашому бізнесу, аби він активніше працював за кордоном, експортував товари, реалізовував в країні нові інвестпроекти – це дозволить збільшити товарооборот, створити робочі місця і збільшити приплив валюти в Україну”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас