Ощадбанк відстрочив дефолт за євробондами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк відстрочив дефолт за євробондами

Казна та Політика
606
Ощадбанк домовився про реструктуризацію виплат за єврооблігаціями на суму $ 1,3 млрд, дозволивши Україні виконати домовленості з МВФ
Вчора, 3 серпня, державний Ощадний банк України домовився із зовнішніми кредиторами про реструктуризацію позики. Таким чином, держбанк відстрочив всі свої платежі за зовнішніми запозиченнями в $ 1,3 млрд. більше ніж на 7 років.
Зокрема, домовилися про відстрочку платежів за позиками на суму $ 700 млн, в $ 500 млн. і по кредиту на $ 100 млн. Термін погашення запозичень мав настати в 2016-му, в 2018-му, і в 2017-му, відповідно. За домовленістю, погашення єврооблігацій відстрочили до березня 2023-го, 2025, і до січня 2024.
Вести переговори з кредиторами Ощадбанку зобов’язав Кабінет міністрів. Такими були домовленості України з Міжнародним валютним фондом, коли країна просила про фінансову допомогу. Після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на суму $ 17,5 млрд, Мінфін почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу на $ 23 млрд.
«Реструктуризувати зовнішній борг банку було важливо для країни. Так як ми брали участь у реалізації масштабної програми з реструктуризації зовнішніх зобов’язань, які взяла на себе Україна. У рамках цієї програми Ощадний банк і Укрексім були включені в периметр реструктуризації. Ми повинні були виконати ціль номер один», – коментує голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.
Нагадаємо, місяць тому, кредитори державного Укрексімбанку затвердили зміни умов трьох випусків облігацій банку з термінами погашення в 2015, 2016 і 2018 роках на загальну суму $ 1,475 млрд. Ставки за кредитами були підвищені 9,7%.
Експерти оцінюють домовленості щодо Ощадбанку позитивно. Назвати їх успішними складно, адже в даному конкретному випадку мова йде не про реструктуризацію заборгованості як такої, а просто про пролонгацію боргу, за можливість якого банк ще й підняв ставку на 1% (з 8,2-8,9% до 9,3 -, 97% річних) – бонус для лояльних кредиторів.
З іншого боку, не погодивши відстрочку з кредиторами, банку потрібно було б вписатися в дуже складний графік погашення заборгованості – близько 60% боргу потрібно було б погасити одноразово. А гроші, з урахуванням неможливості запозичень для України на зовнішніх ринках, знайти для цього всього за 7 місяців можна було б лише в державній скарбниці.
«Якщо порівнювати переговори Ощадбанку з іншими позичальниками (Укрексім, Приват, ПУМБ), то можна сказати, що переговори пройшли швидко і успішно – умови були узгоджені з першого разу. А після угоди по Укрексіму, на ринку вже був орієнтир за умовами реструктуризації, від якого Ощадбанку було просто не відхилитися»- оцінює аналітик банківського сектора групи Інвестиційний Капітал Україна (ICU) Михайло Демків.
Але, як каже генеральний директор Українського кредитно-рейтингового агентства Станіслав Дубко, враховуючи ті цілі, які ставив уряд перед собою, і перед державними банками – домогтися часткового списання боргу – очевидно, що у банків виконати завдання не вийшло.
Раніше Укрексімбанк і зовсім вчасно не встиг технічно провести заміщення паперів, і рейтингове агентство Fitch Ratings навіть зафіксувало дефолт, що викликало деяку паніку і серед населення, і серед інвесторів, і в уряді. Мабуть, як каже Дубко, в Ощадбанку врахували цей негативний досвід, і вирішили з першого разу піти на добровільну реструктуризацію.
«Для багатьох наших громадян, зокрема клієнтів банку, процес переговорів, і штучне нагнітання ситуації, і неправдиві чутки щодо можливого дефолту стали причиною для хвилювань. Я радий, що можу їх не тільки заспокоїти, але і дати їм причину для оптимізму», – упевнений Андрій Пишний.
Варто відзначити, що згоду на пролонгацію кредиту Ощадбанку дали не всі власники облігацій. У результаті деякі кредитори обмінялися своїми паперами. Згідно з даними самого Ощадбанку, в рамках наданих опціонів, власники єврооблігацій-2016 обміняли папери загальною сумою в $167,086 млн на єврооблігації-2025, а власники єврооблігацій-2018 обміняли $171,195 млн – на єврооблігації-2023.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас