Українці ризикують провести зиму без світла і з холодними батареями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці ризикують провести зиму без світла і з холодними батареями

Енергетика
1352
Опалювальний сезон 2015-2016 в Україні – під загрозою зриву. Через гостру нестачу вугілля вже почали зупинятися підприємства енергетичного комплексу! До того ж нам все ще не вистачає близько 6 млрд кубів газу: на їх закупівлю в України поки немає грошей (потрібен мільярд доларів).
Це, за прогнозами експертів, може обернутися справжньою катастрофою: зиму українці проведуть не тільки з холодними батареями, але ще й без світла, тому що без “віялових” відключень електрики в такому випадку не обійтися. Влада визнає, що ситуація критична, і розраховує на допомогу Європи.
СТОП ТЕС. 1 серпня на Придніпровській ТЕС був вимушено зупинений останній енергоблок, що залишався в роботі – на підприємстві повністю вичерпаний запас антрациту. Напередодні, з цієї ж причини, зупинилася Слов’янська ТЕС Донбасенерго. За словами директора з генерації електроенергії “ДТЕК Енерго” Дуйсена Мергалієва, ДТЕК підтримував роботу Придніпровської ТЕС протягом усього цього непростого року: компанія імпортувала близько 2 млн тонн вугілля, щоб не припинити роботу станції – адже, крім електроенергії, вона виробляє і тепло. “Поки немає можливості ні технічно, ні фінансово забезпечити поставку вугілля марки “А”(антрацит. – Авт.) в достатньому обсязі.
Залізнична інфраструктура в зоні АТО сильно пошкоджена, і поставки вугілля звідти дуже обмежені. А купувати вугілля за кордоном, враховуючи борг ДП “Енергоринок” перед теплоелектростанціями ДТЕК у розмірі 6,4 млрд грн, немає можливості”, – сказав Мергалієв. За його словами, для початку роботи Придніпровська ТЕС повинна накопичити мінімальні запаси вугілля до початку опалювального сезону.
КРИЗА. Про критичну ситуацію з вугіллям у профільному міністерстві знають. Причому не тільки з ним – великі проблеми у нас і з забезпеченням газом. “Потрібно закупити ще мінімум 5-6 млрд кубометрів газу, – заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. – На жаль, немає коштів – це більше мільярда доларів! На даний момент це ключова проблема”. За словами Демчишина, дати грошей Україні готовий ЄБРР, але “цей процес затягується”. Визнає проблему і прем’єр Арсеній Яценюк: “В енергетичному секторі – кризове становище. Міністерство і відповідні держкомпанії не готові до того, щоб забезпечити теплом і електроенергією країну”.
ВИХІД. Одним з рішень чиновники бачать термінове відновлення поставок вугілля з Донбасу, де не припиняються бойові дії. “Військові повинні організувати безпечне перевезення українського вугілля антрацитної групи з території, яку захопили терористи”, – заявив віце-прем’єр Валерій Вощевський.
Експерт енергоринку Валентин Землянський також вважає це єдиним виходом: за його словами, в зоні військових дій зараз накопичилося понад 3 тисяч вагонів з вугіллям. “Це близько 2 млн тонн антрациту, який протягом 10 днів можна вивезти до України, завантажити станції, і стабілізувати роботу енергосистеми, – говорить він. – Можна, звичайно, імпортувати вугілля – але тільки якщо для теплової генерації буде підвищений тариф, який зараз не покриває виробництво електроенергії. Якщо ці заходи в екстреному порядку не проведуть, то в опалювальний сезон дефіцит потужності може скласти 5,2 гігавата. А це означає, що країну знову чекають віялові відключення світла і холодні батареї в квартирах”.
А ситуацію по блакитному паливу потрібно вирішувати, на його думку, шляхом переговорів. “Це мають бути гарантії з боку ЄС з фінансування, гарантії “Газпрому” щодо ціни нижчі, ніж $ 247 за тис. кубів, і гарантії з боку України щодо закупівлі необхідних обсягів у Росії. Але це потрібно було робити вчора – адже середня швидкість закачування газу в українські сховища – 2 млрд кубів на місяць. Нам потрібно близько 6, а зараз – уже початок серпня”, – говорить експерт.
Артур Гор
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас