"Укрнафта" заявляє про загрозу припинення видобутку нафти і газу. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрнафта" заявляє про загрозу припинення видобутку нафти і газу.

Енергетика
1007
ПАТ “Укрнафта” заявляє про загрозу припинення видобутку нафти та газу через призупинення ПАТ “Укртранснафта” приймання та транспортування нафти, незважаючи на попередню оплату послуг.
У зв’язку з затоварюванням резервуарних парків “Укрнафта” буде змушена призупинити видобуток нафти і газу, починаючи з 24:00 годин 31 липня 2015. Це призведе до припинення законтрактованих поставок нафти на нафтопереробні потужності. Незаплановане припинення видобутку також може спричинити за собою незворотні наслідки техногенного характеру”, – йдеться в повідомленні компанії.
У зв’язку з цим керівництво “Укрнафти” звертається до голови правління НАК “Нафтогаз України” Андрія Коболєва і міністру енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася і не допустити зупинки видобутку нафти і газу.
“Подібне грубе порушення договірних зобов’язань з боку“Укртранснафта” є зловживанням монопольним становищем на ринку і антиконкурентними діями”, – заявив заступник голови правління – виконавчий директор “Укрнафти” Володимир Пустоваров.
За його словами, “Укрнафта” вперше зіштовхнулася з подібною ситуацією і якщо “Укртранснафта” негайно не відновить виконання договірних зобов’язань, компанія звернеться до господарського суду з метою захисту своїх законних прав та відшкодування збитків підприємства і її контрагентів.
Як уточнило джерело в “Нафтогазі”, припинення транспортування нафти пов’язана з відмовою групи “Приват” в особі “Укртатнафти” повернути технологічну нафту “Укртранснафті” для закачування резервуари, що звільнилися, і трубопроводи, щоб держава не несла непомірних витрат на її зберігання.
“У відповідь держава в особі “Укртранснафти” зупинила прокачування нафти на завод і направила нафту Укрнафти” до себе в систему, запропонувавши одержувачу нафти в особі “Укртатнафти” забрати замість цього таку ж нафту з зберігання в орендованих резервуарах заводу”, – пояснив співрозмовник агентства.
Як повідомлялося, у першому півріччі 2015 року “Укрнафта” реалізувала нафти на 7 млрд 154,970 млн грн (775,123 тис. тонн), нафтопродукти – на 4 млрд 221, 095 млн грн, аміаку – на 2 млрд 69,223 млн грн (552,199 тис. тонн).
У загальному обсязі реалізованої у січні-червні 2015 продукції нафту склала 46%, нафтопродукти – 27,2%, аміак – 13,3%.
НАК “Нафтогаз України” належить 50% + 1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов’язаних з акціонерами Приватбанку (Дніпропетровськ), – порядку 42% акцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас