Чим багата Україна: На Заході є золото і бурштин, на Сході - сіль, а в Центрі - уран (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим багата Україна: На Заході є золото і бурштин, на Сході - сіль, а в Центрі - уран (інфографіка)

Казна та Політика
13299
Влада зібралася навести лад у сфері видобутку енергоресурсів: віце-прем’єр Валерій Вощевський доручив Держслужбі геології та надр підготувати інформацію про кількість нафтових і газових свердловин і їх власників по всіх регіонах країни.
Потім Держгеонадр має інвентаризувати наявність інших корисних копалин, які є в надрах нашої країни (див. інфографіку). У відомстві нам повідомили, що така інвентаризація потрібна, оскільки, наприклад, до втрати Криму у нас було близько 10 тис. нафтогазоносних свердловин, а скільки їх залишилося, треба з’ясувати. Завершити інвентаризацію планують вже в серпні.
Як роз’яснив нам співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, облік – це правильно: нам треба зрозуміти, які з викопних надр втратила Україна.
“Насамперед – енергоносії: на шельфі Чорного моря ми втратили понад 1,5 трлн куб. м, або приблизно чверть, всіх запасів газу. А в Донбасі ми позбулися всіх 55 шахт з антрацитовим вугіллям, на якому працюють наші ТЕС, і тепер змушені ввозити вугілля, витрачаючи валюту!” – говорить Марунич.
До речі, днями міністр енерговугілля Володимир Демчишин заявив про купівлю вугілля в ПАР по 80 $/т (в 2014 р. було по $100, але тоді долар було в 1,5 рази дешевше. – Ред.).
За словами професора Київського нацуніверситету Володимира Михайлова, незважаючи на втрату частини території, Україна залишається великим експортером залізної руди і головним постачальником титанової сировини в Європу. Після вигнання бойовиків зі Слов’янська та Артемівська відновився також видобуток кам’яної солі: її щорічно йде на експорт до 4 млн т, а 1,5 млн т споживається всередині країни. А ось видобуток золота, як і раніше, не ведеться через бідність родовищ і складний видобуток: собівартість золотого піску у нас виходить вище ціни злитка на світовому ринку.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас