Подкаст 67: Як вирішити проблеми валютних позичальників з урахуванням досвіду інших країн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
БІЗНЕС

Подкаст 67: Як вирішити проблеми валютних позичальників з урахуванням досвіду інших країн

1663
У новому випуску подкастів на Finance.UA, ведучі Юлія Бондар та Станіслав Дубко обговорили скандальний законопроект 1558-1, яким передбачено примусову конвертацію валютних кредитів за курсом на момент їх видачи.
Експерти наголошують, що прийняття цього законопроекту спричинить величезні збитки для банківської системи – до 100 млрд.грн протягом наступних кілька років, що порівнянно з загальним обсягом регулятивного капіталу в банківській системі.
Ведучий Станіслав Дубко переконаний, що законопроект 1558-1 є вкрай невдалою спробою вирішити проблеми валютних позичальників, бо не бере до уваги фінансовий стан позичальників та можливості банківської системи абсорбувати збитки без загрози її стабілності. Конвертація валютних кредитів за курсом на момент видачі не тільки спричинить негатівні економічні наслідки, але і мотивує безвідповідальне ставлення до виконання своїх фінансових зобовязань з боку населення. Враховуючі значний суспільний резонанс ціеї проблеми, треба продовжити шукати інші шляхи її вирішення.
Ведучі розглянули досвід з пільгової для населення конвертації кредитів в іноземної валюті в національную в інших країнах Європи – Польщі та Угорщині – та порівняли його з ситуацією в Україні. Ведучий Станіслав наголосив, що фінансове навантаження треба розподіляти між усіма сторонами з урахуванням реальних можливостей бюджета країни та її банківськой системи.
Нагадаємо, реструктуризація валютних кредитів суперечить домовленостям України з МВФ. Наразі у Верховній Раді йдеться про скасування проекту закону, але тексту документу досі немає. До того ж, президент України заявив, що реструктуризація валютних кредитів призведе до знищення золотовалютних резервів України.
Хронометраж: 01:04:29
Новини – 03:12
Головна тема – 11:14
Від зарплати до зарплати – 01:00:41
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас