Гаманець або влада. Бізнес Порошенка ставить його перед вибором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гаманець або влада. Бізнес Порошенка ставить його перед вибором

Казна та Політика
5030
Бізнес президента Петра Порошенка стає перешкодою для його політичної кар’єри
Навіть у кризу бізнес цієї людини процвітає. Причому незалежно від сфери діяльності. Особливо це помітно на тлі падіння показників конкурентів і ринку в цілому. Йому можна було б зайнятися консалтингом або антикризовим менеджментом, якби не одне “але”: ця людина – президент України Петро Порошенко.
У 2014-му успішних для кризового року результатів добилася його кондитерська компанія Roshen та Міжнародний інвестиційний банк (МІБ). Це на додаток до того, що глава держави володіє одним з найпопулярніших в країні інформаційних телевізійних каналів. Ці успіхи викликають не тільки обурення конкурентів, але і критику серед політичних прихильників.
Засуджують главу держави і за те, що багато офіційних посад в країні зайняли люди, побічно пов’язані з його бізнесом. Президента тепер не просто називають олігархом, але і порівнюють з екс-прем’єром Італії Сильвіо Берлусконі. У зростанні його бізнес-імперії деякі навіть вбачають паралелі з бізнесом родини екс-президента Віктора Януковича, вимагаючи реальних змін.
Всім бідам на зло
Минулий рік видався несолодким для кондитерської галузі – обсяг виробництва скоротився на 20%. Сталося це через те, що влітку 2014-го Росспоживнагляд заборонив імпорт в РФ спочатку продукції Roshen, а восени і всієї української кондитерки. “Продажі впали і на російському ринку, і в інших країнах СНД, – розповідає президент Укркондпрома Олександр Балдинюк.- Поставки в країни Євросоюзу змогли тільки частково компенсувати втрати”. Крім того, через девальвацію гривні сильно подорожчало імпортне сировину.
Глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін уважно стежить за бізнесом президента в Україні.
Все це призвело до того, що більшість учасників ринку недорахувалися грошей. Приміром, компанія Монделіс України (ТМ Корона, Milka, Dirol і ін.) Скоротила чистий прибуток на 46,3%, а донецький концерн АВК і зовсім зазнав збитків, хоча за рік до цього був прибутковим.
У Roshen ситуація виглядає краще, ніж у конкурентів. Хоча чистий прибуток українських підприємств компанії скоротився на 35%, Roshen активно нарощував потужності: відкрив 14 нових магазинів фірмової торговельної мережі і почав будувати новий карамельний цех на Вінницькій кондитерській фабриці. Пояснити, як підприємствам групи вдається розвиватися незважаючи на кризу, і розкрити свою консолідовану звітність в компанії відмовилися. Крім українських підприємств, до складу Roshen входить угорська фабрика Bonbonetti і цукеркова фабрика в Клайпеді (Литва). Не стали коментувати ситуацію і конкуренти.
Але найбільше обурення критиків викликає не це, а російська кондитерська фабрика Roshen в Липецьку. На думку Володимира Фесенка, голови Центру прикладних політичних досліджень Пента, постійні перевірки та тиск на підприємство з боку російської влади “стають джерелом шантажу з боку Росії по відношенню до нашого президента і створюють для нього джерело додаткової напруги”.
Іншим показовим прикладом успішності бізнесу глави держави є фінансовий результат його Міжнародного інвестиційного банку. Минулий рік був найгіршим для банківської системи за весь час незалежності. Так, з 1 січня 2014 по червень 2015 банківську ліцензію втратили 50 кредитних установ. Активи банківської системи впали на 2%. У той же час активи МІБ в 2014 році зросли на 1,5 млрд грн, або на 84,8%. Швидше вони росли тільки у банків Михайлівський, Альянс і Розрахунковий центр. Зростання першого пояснюється агресивною стратегією розвитку – нарощуванням роздрібній мережі та ставками по депозитах вище ринкових. Останні зросли через низьку базу порівняння. Нічого подібного у банку Порошенко не було.
В Адміністрації президента НВ за роз’ясненнями направили до інвесткомпанії ICU, яка протягом довгих років допомагає Порошенко управляти активами. Там успіх банку пояснили девальвацією гривні, завдяки якій активи установи у гривневому еквіваленті збільшилися на 840 млн грн. Решта коштів – це результат підвищення депозитних ставок, завдяки чому вклади юридичних осіб зросли на 19,8%, а фізичних – на 35,1%, додали там.
Головний фінансовий аналітик рейтингового агентства Експерт-Рейтинг Віталій Шапран каже, що такі результати можна пояснити і наявністю зв’язку банку з президентом. “Ринок у нас непрозорий. Звітності, яка часто буває намальованою, люди не довіряють. Тому юридичні та фізичні особи несуть кошти в цей банк, розмірковуючи, що раз його акціонером є президент України, то він – надійний “, – пояснює Шапран.
Ще одним акціонером МІБ є Костянтин Ворушилін (володіє 5,2% акцій), який зараз очолює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб – орган, який повертає гроші вкладникам неплатоспроможних банків. А значить, володіє значним обсягом інсайдерської інформації.
Така ситуація створює насамперед репутаційні та моральні проблеми для глави держави. “Коли актив, яким володіє політик, що складається на держслужбі, починає стрімко збільшуватися у вартості і капіталах на тлі неважливих показників всіх інших учасників ринку, це гнітюче діє на інвесторів”, – говорить виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко. А голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін нагадує, що схожа ситуація була і з сином екс-президента Віктора Януковича – стоматолога Олександра – чий бізнес перед Евромайданом ріс великими темпами.
Та й сама ICU створює багато приводів для критики глави держави. Так, 9,9% акцій цієї компанії належить міністру енергетики Володимиру Демчишину, за інформацією керуючого директора ICU Макара Пасенюка. Демчишин в свою чергу призначений в уряд за квотою Порошенко. У грудні ICU купила 25% акцій великої енергопостачальної компанії Вінницяобленерго. “Така інформація в будь-якій розвиненій країні вже була б приводом для відставки міністра і скандалу”, – говорить Шабунін.
Фабрика Рошен у Києві
Це, однак, ніяк не впливає на бізнес ICU – вона не тільки шукає покупця для бізнесу президента, але й постачає кадри на вищі державні посади за президентською квотою. Зокрема, колишній акціонер компанії Валерія Гонтарєва стала головою Нацбанку. Екс-співробітниками ICU є голова Національної комісії з регулювання ринку зв’язку Олександр Животовський та голова Національної комісії з регулювання електроенергетики Дмитро Вовк. Останній встиг попрацювати і в Roshen.
Ну і, нарешті, ще одним приводом для критики Петра Порошенка є те, що він володіє одним з найбільш популярних в країні інформаційних ресурсів – 5 каналом. За це його критикують навіть політичні соратники. “5 канал – це критично. Не може президент володіти медіа. У моєму розумінні це олігархічний атрибут політика “, – каже народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Лещенко в інтерв’ю порталу Buro. Депутат вважає, що президент завжди може використати медійний ресурс для досягнення політичних цілей, і зазначає, що екс-прем’єр Італії Сільвіо Берлусконі – єдиний політик Європи, який володів медіаімперією. “А Берлусконі – поганий приклад політика. Медіа – це завжди спокуса “.
Законне право
Будь-який інший бізнесмен і навіть політик на подібні звинувачення міг би просто не відповідати. Олександр Ружицький, радник юридичної фірми LA Group, пояснює, що відразу в декількох статтях Конституції обумовлено, що президент, прем’єр-міністр, голови Нацбанку, міністерств, відомств і народні депутати не можуть бути сумісниками і займатися підприємницькою діяльністю.
Але тут є одна лазівка. Раз на рік в компаніях належить проводити збори акціонерів, на яких вони нерідко голосують за рішення, які можна розцінювати як управлінські. Щоб уникнути звинувачень у тому, що політики беруть участь в управлінні бізнесом, вони, як правило, передають свій бізнес в управління спеціальним фондам, які голосують від їхнього імені на зборах акціонерів. Так вчинив і Порошенко. За словами Пасенюка, пакет акцій Roshen вже давно знаходиться в зовнішньому управлінні, так як він належить фонду Прайм Ессетс Кепітал, яким розпоряджяється незалежна компанія з управління активами Фьюжн Кепітал Партнерс.
Але й навіть у такому випадку складно повірити, що людина, що має доступ до всієї інсайдерської інформації, не скористається цією можливістю, щоб заробити, впевнений політтехнолог Тарас Березовець.
“Умовно кажучи, якщо ви знаєте, що держава направить величезне рефінансування в якусь сферу, ви будете вкладати в компанії цієї сфери і заробляти великі гроші”, – говорить він. Наявність бізнесу у чиновника – це завжди створення корупційних ризиків. Такі випадки в Україні – звичайна практика. “Приміром, зараз є питання до глави СБУ Василя Грицака – його дружина виграла низку тендерів на постачання продуктів харчування в МВС і Міноборони”, – говорить він.
Щоб позбутися від подібних підозр і пересудів, президенту потрібно було давно виконати свої передвиборні обіцянки і продати Roshen і решті свій бізнес, говорить Березовець. “Його наявність створює репутаційні втрати не тільки для Порошенка, але й для країни. Європейці прямо про це говорять і дивуються, що у президента у власності знаходиться корпорація вартістю кілька сотень мільйонів доларів “, – зазначає політолог.
Під перехресним вогнем
В принципі, президент не тільки виявив готовність продати свій актив, але і навіть найняв торік дві компанії для пошуку покупців на Roshen – ту ж ICU і міжнародну компанію Rothschild Investment. До кінця року з’ясувалося, що потенційні покупці пропонували занадто низьку ціну, і продаж не відбувся.
“Я не буду замість того, щоб займатися своїми президентськими обов’язками, бігати по світу в пошуку покупців. Я підписав угоду з однією з кращих інвесткомпаній у світі, яка працює в напрямку пошуку клієнтів. Зараз є три покупці, вони проводять правову та фінансову перевірку “, – прокоментував ситуацію, що склалася, Порошенко. Що ж стосується Липецької фабрики, за його словами, продати її не виходить, тому що вона арештована російською владою. “У мене немає зобов’язань робити, але я буду це робити”, – сказав він.
Але й тут борці з корупцією знаходять що сказати. “Я б прийняв аргументи про те, що у нас погана кон’юнктура, пропонують мало грошей, в країні війна, якби той же самий президент не говорив:“Продавайте скоріше держпідприємства “, – говорить Шабунін, натякаючи на заклики президента терміново провести приватизацію держактивів.
Розуміючи, що продаж Roshen затримується, в липні цього року Порошенко заявив, що передає компанію в трастове управління Rothschild Investment, щоб його прізвище серед акціонерів не значилося. “Процес ініційований і знаходиться на етапі оформлення відповідної документації … Ми очікуємо, що всі формальності будуть дотримані до кінця вересня”, – пояснює Макар Пасенюк.
Шабунін зазначає, що вирішенням цієї проблеми може стати законодавча вимога для чиновників протягом року після приходу до влади продати свій бізнес або передати його в так званий сліпий траст, при якому відсутня можливість впливу на бізнес. Такий закон міг би також містити заборона на отримання будь вигоди від бізнесу, включаючи дивіденди протягом семи років після приходу до влади. Одночасно заробітні плати чиновників повинні бути підняті до розміру, що дозволяє жити на рівні середнього класу.
Після прийняття подібних заходів суспільство мало б незаперечне право вимагати від політиків повну відмову від власних бізнес-інтересів. “Тут дуже важливий інститут так званих watchdogs, або сторожових собак, – каже Фесенко І ЗМІ, і прості громадяни, і громадські організації повинні стежити, щоб не було конфлікту інтересів, лобістських дій і при найменших ознаках таких змушувати чиновників йти у відставку, обрушуючи на них шквал критики. Саме так це працює в розвинених демократичних країнах “.
Олег Гавриш
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас