Що грає зараз проти курсу гривні, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що грає зараз проти курсу гривні, - експерти

Валюта
7219
Курс гривні до вересня 2015 на міжбанківському валютному ринку буде плавати в діапазоні 20-25 грн за долар.
Про це сказав головний фінансовий аналітик агентства “Експерт-Рейтинг” Віталій Шапран.
«Зараз проти курсу гривні грають: падаюча економіка і обсяги експорту, хитке перемир’я в зоні АТО, мінімальна ймовірність зриву переговорів про реструктуризацію з власниками українських єврооблігацій. Залежно від поєднання цих факторів і позиції МВФ по Україні, ми будемо бачити зміну курсу гривні. До вересня 2015 р. на міжбанку він, ймовірно, буде перебувати в коридорі 20-25 грн за долар », – сказав Шапран.
За його словами, на валютному ринку склалася дуже непроста ситуація, коли НБУ використовував більш-менш ефективно практично всі інструменти стримуючи девальвацію і тепер курс гривні перебуває в залежності від домовленості української влади з МВФ, а також від успішності переговорів з реструктуризації держборгу, які веде Мінфін .
«Ми очікуємо, що восени в програму МВФ ймовірно будуть внесені зміни, швидше за все Фонд буде змушений пом’якшити свої вимоги щодо золотовалютних резервів НБУ. Вкрай бажано переконати Фонд дозволити НБУ втручатися в процес курсоутворення за допомогою інтервенцій, хоча б на період виплат ФГВФО по великих банках, які оголосили про неспроможність », – сказав експерт.
При цьому, перспективи мирової угоди між Мінфіном і власниками за євробондами експерт оцінює позитивно. «Якби переговори не зрушили з мертвої точки, Мінфін України навряд чи упустив такий шанс, який йому випав 24 липня, і оголосив би технічний дефолт по виплаті купона на 120 млн дол. США. Цей крок значно б зміцнив переговорні позиції Мінфіну, але мабуть в такому зміцненні вже немає необхідності, оскільки МВФ призначив Рада директорів на 31 липня і ймовірно прийме позитивне рішення про виділення траншу», – пояснює Шапран.
Начальник казначейства банку VTB (Україна) Станіслав Верхградський припускає, що в разі інших рівних умов: стабілізації ситуації на сході країни, позитивного вирішення проблеми з реструктуризацією зовнішнього комерційного боргу України і продовження співпраці з МВФ, курс на міжбанківському валютному ринку до кінця літа не перевищить позначку 22,50.
«В основному курс коливатиметься на рівні 21,80 / 22,50», – говорить Верхградський.
Фінансовий аналітик Альпарі Олександр Михайленко вважає, що до вересня середній міжбанківський курс долара до гривні, найімовірніше, буде коливатися в діапазоні 22 – 23 грн за долар, а середній готівковий курс складе 23 – 25 грн за долар.
За підрахунками Bloomberg, сказав Михайленко, пік попиту на валюту може бути досягнутий в четвертому кварталі 2015 року, коли сумарний обсяг валютних боргових виплат по корпоративних і державних позиках досягне позначки в 4,3$ млрд. “Та й з точки зору ключових макроекономічних індикаторів передумов для довгострокового зміцнення національної валюти немає “, – говорить він.
Нагадаємо, актуальний прогноз МВФ передбачає падіння реального ВВП України в 2015 році на 9% і зростання інфляції до 46%.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас