Туреччина залишилася без іранського газу через підрив газопроводу на кордоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туреччина залишилася без іранського газу через підрив газопроводу на кордоні

Енергетика
788
На кордоні з Іраном в Туреччині був підірваний газопровід, по якому в країну поставляється 10 мільярдів кубометрів газу щорічно.
Як повідомляє агентство Anadolu Agency, пожежа на газопроводі вже усунута, проте поки невідомо, скільки часу буде потрібно для його ремонту.
Міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз повідомив, що вибух був викликаний нападом диверсантів в 15 кілометрів від кордону з Іраном. Він також повідомив, що жителі східних провінцій і промисловість не залишаться без газопостачання, газ знайдуть з інших джерел.
До перемир’я з курдами в 2013 році даний газопровід, завдяки якому Туреччина забезпечує чверть своїх газових потреб, не раз піддавався нападкам з боку курдських радикалів.
Після масштабного теракту, що забрав життя 32 людей, а також сплеску заворушень і вбивства поліцейських в країні, Туреччина почала масштабну АТО, в рамках якої за кілька днів було затримано понад 1000 чоловік. Затримують підозрюваних як в зв’язках з ІГІЛ, так і курдів, які можуть бути пов’язані з незаконною в країні Робочою партією Курдистану. Зокрема, курди вже взяли на себе відповідальність за вбивство поліцейських.
Після авіабомбардувань позицій курдів останні заявили про завершення перемир’я з Туреччиною.
Саме курди особливо постраждали від ісламістів, і довгий час заворушеннями вимагали від уряду захистити сирійських курдів на кордоні з Туреччиною, зокрема – в Кобань. Тоді уряд Туреччини, замість ударів по ІДІЛ завдала авіаударів по позиціях курдів. При цьому Туреччина повторила авіаудар по курдам пару днів тому.
Також бойовики ІДІЛ атакували кордон Туреччини, в результаті чого був убитий один військовий офіцер, ще дві людини були поранені. Після цього Туреччина вперше вступила у військову фазу боротьби з ІДІЛ. Також Туреччина через місяці переговорів дозволила США використовувати її військову базу для боротьби з ІДІЛ. Більше того, Туреччина як член НАТО скликала засідання Альянсу для обговорення подальших дій союзників.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас