Українські банки активно позбуваються урядових боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки активно позбуваються урядових боргів

Фондовий ринок
1273
Українські банки стали з меншим завзяттям скуповувати урядові борги, і попутно позбавляються уже наявних у портфелях облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП).
З початку 2015 їх обсяг на банківських балансах скоротився майже на 10 млрд грн (на 10,7%) – до 83,4 млрд грн до 27 липня.
За словами експертів, вихід фінустанов з державних бондів може бути пов’язаний з нестачею ліквідності в банківській системі, викликаної відтоком клієнтських коштів.
Низький рівень довіри до банків, у тому числі через політику Нацбанку щодо очищення ринку, стимулює населення вилучати з системи свої вклади, а складна соціально-економічна ситуація – збільшує обсяги прострочених кредитів. «Це змушує банки «виходити в гроші», а з ОВДП як високоліквідним інструментом, це зробити простіше, ніж з іншими видами активів», – сказав незалежний фінансовий експерт Павло Крапівін.
Крім цього банки могли позбавлятися від держпаперів, беручи до уваги можливий дефолт України. Побоюючись, що Мінфін не заплатить не тільки за зовнішнім, а й за внутрішнім держборгом.
«Банки побоюються тримати у себе на балансі такого роду активи. На їхню поведінку вплинули ризики, пов’язані з тим, що навряд чи цю заборгованість будуть реструктуризувати (за аналогією із зовнішнім боргом) », – зазначив аналітик інвестхолдингу «Фінам» Антон Сороко.
Відзначимо, раніше міністр фінансів Наталія Яресько допускала можливість «технічного» дефолту України. Але 24 липня Україна все-таки виплатила $ 120 млн процентних зобов’язань за п’ятирічними єврооблігаціями з погашенням в 2017 р.
Але це навряд чи це зупинить банки в їх бажанні позбутися держоблігацій, адже загроза дефолту за наступними виплатами залишається.
А вивільнені від продажу держоблігацій кошти (майже 10 млрд грн з початку року), на думку начальника управління операційних і ринкових ризиків банку VTB (Україна) Андрія Грищенка, можуть бути направлені на покупку депозитних сертифікатів Нацбанку. Їх прибутковість набагато вище, ніж по ОВДП: не до 15% річних, а порядку 19-22% річних залежно від терміну вкладення.
Не виключено, що частина суми, отриманої після скидання урядового боргу, піде на готівковий валютний ринок або на видачу міжбанківських кредитів, вважає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт Рейтинг» Віталій Шапран.
В цілому ж ринок ОВДП в Україні, за словами банкірів, фактично помер з початком кризи 2014 року. «Прибутковість на первинному ринку в 12-15% по гривні нікому не цікава, а на вторинному – продаж за ринкової прибутковості означатиме збиток для продавця», – пояснив Грищенко.
Все, що відбувається зараз з держоблігаціями в портфелях банків, за словами банкіра, це або погашення раніше придбаних паперів, або ж «технічні розміщення» Міністерства фінансів через державні банки для рефінансування існуючих випусків.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас