Банкам заборонили відбирати житло через дітей, що там проживають - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам заборонили відбирати житло через дітей, що там проживають - юристи

Кредит&Депозит
2363
В іпотечних неплатників з дітьми з’явився новий шанс не допустити виселення із заставленого по кредиту житла.
Вони можуть скористатися одним з останніх рішень Верховного суду за кредитними спорах – у справі №6-396ц15. Їм забороняється стягнення єдиною нерухомості, в якій проживає неповнолітня дитина.
«Зверніть увагу на формулювання – саме проживала. Не була зареєстрована, а просто жила з батьками. Раніше при визнанні іпотеки недійсною суди вважали, що відносно малолітніх дітей важлива саме прописка, тепер же при винесенні рішення про недійсність іпотеки досить довести проживання. Зазвичай це не складно: достатньо довідок з поліклініки, дитсадки чи школи, а також показань свідків сусідів і вихователів з вчителями», – пояснив ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
За словами експертів, іпотечні боржники досить часто прикриваються дітьми під час судових спорів щодо стягнення житла. І проблема в реєстрації – поширене явище. Тому нове рішення ВСУ сплутає карти багатьом банкам і допоможе позичальникам. Юристи навіть говорити почали – мовляв, користуйтеся поки можна недосконалістю чинного законодавства.
«Подібного роду судові позиції можуть бути пов’язані не тільки зі спорами про визнання недійсними договорів іпотеки, а й недавно зміненими поняттями «місце перебування» і «місце проживання», а так само, наприклад, оплатою комунальних послуг. Тобто ви можете не реєструвати дитину, не оплачувати її фактичне проживання, чи не повідомляти при укладанні договорів про її перебування в житловому приміщенні. І згодом у вас розв’язані руки при визнанні недійсними угод, правових наслідків ніяких – зловживайте правом », – зазначила юрист ЮФ «Астерс» Вольга Шейко.
Втім, заднім числом переглянути судові постанови по вже вирішеним виселенням не вийде, нове рішення ВСУ застосовується лише до нових позовів. «Дане рішення може бути корисним громадянам тільки на майбутнє або для тих, хто ще судиться з банками. Якщо ж судова тяганина завершилася, то рішення Верховного Суду України ніяк не вплине на результат ситуації. Що-небудь змінити можна буде тільки у випадку, якщо будуть знайдені нові обставини, які дозволять відновити судовий процес », – пояснив старший юрист ЮК Prove Group Антон Каганець.
Боржникам рекомендують максимально форсувати свої судові розгляди, оскільки юристи не впевнені, що дане судове трактування по виселенню з дітьми буде діяти довго. Банкіри через свої Асоціації останнім часом стали особливо активно лобіювати свої інтереси у ЗСУ, і наполягати на усуненні протиріч і невідповідностей, якими рясніє українське законодавство. Так і цю лазівку можуть прикрити.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас