Результати торгів валютними деривативами в першу половину 2015 не виправдали очікувань ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Результати торгів валютними деривативами в першу половину 2015 не виправдали очікувань ринку

Фондовий ринок
324
Півроку тому українці отримали можливість хеджувати валютні ризики за допомогою похідних інструментів.
21 січня цього року на фондовій біржі «Перспектива» відбулися перші торги валютними ф’ючерсами: на пару долар США-гривня і євро-гривня. Через тиждень про старт торгів ф’ючерсом на пару долар США-гривня і на ціну однієї тройської унції афінованого золота повідомила «Українська біржа» (УБ).
Пізніше майданчик запустив торги парою євро-долар США. Торгівля валютними ф’ючерсами стала можлива після того, як Національний банк України в листопаді 2014 погодився з необхідністю надати фізичним та юридичним особам можливість страхуватися від девальвації гривні, не вдаючись до безпосередньо купівлі валюти.
На тлі падіння вартості гривні, учасники фондового ринку не сумнівалися в успішності цієї ідеї. «Сподіваємося, що успішний старт торгів буде сприяти швидкому зростанню ліквідності цього ринку і кількості операторів», – сказав 22 січня 2015 директор біржі «Перспектива» Станіслав Шишков.
Однак, великої активності в цьому сегменті не спостерігається. За перші шість місяців обсяг операцій з валютними ф’ючерсами на «Перспективі» склав 300 млн грн., а на «Українській біржі» – 1013 млн грн. (в сумі $ 60 млн). Для порівняння, обсяг угод на міжбанку тільки в один день 20 липня перевищив $ 345 млн.
Примітно, що дві третини від обсягів УБ припало на операції з парою долар США – євро. За словами опитаних StockWorld.com.ua торговців, попит на цю пару формують оператори, що працюють на глобальному ринку Forex за рахунок арбітражних угод.
Скромні результати гравці пояснюють тим, що запуск ф’ючерсів збігся з несприятливим моментом на валютному ринку. «По факту ми маємо два ринки ціноутворення валютного курсу. Чорний ринок і міжбанківський ринок. Найсмішніше, що ціноутворення має бути саме на третьому ринку, на ринку – валютних деривативів », – вважає керуючий активами ФК «Укранет» Юрій Бажинов.
На 21 липня поточного року НБУ встановив курс 22,03 грн. за долар США, в той час як на «чорному ринку» 20 липня операції проходили по 23,8 грн/$.
Відносно невеликими виявилися і заробітки організаторів торгів цими інструментами. Виходячи з тарифів на проведення операцій на строковому ринку «Української біржі», з моменту запуску валютних ф’ючерсів доходи майданчики склали 81 тисяч грн. З них 53 тисяч грн. довелося на пару євро-долар США.
Для порівняння, від операцій з ф’ючерсом на індекс UX біржа за цей же період заробила понад 70 тисяч грн., опціону – порядку 30 тисяч грн. Представник УБ на запит SW по цій темі не відповів. Впровадження ф’ючерсів було затьмарене достроковою експірацією на «Перспективі». 6 лютого біржа прийняла рішення про дострокове виконанні контрактів, посилаючись на стрімку девальвацію гривні – в той день національна валюта втратила 28%.
Станіслав Шишков повідомив StockWorld, що крім зупинки торгів ф’ючерсами біржа здійснила ряд заходів для гарантування виконання контрактів. «Система гарантування угод залишається досить ефективною і сприяє зростанню ліквідності термінового ринку», – зазначив він.
Член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тарабакін, у свою чергу, повідомив, що в НКЦПФР не зверталися зі скаргами на дії біржі «Перспективи», хоча регулятор і був стурбований цією ситуацією (докладніше читайте в нашому бліц-інтерв’ю з чиновником, яке буде опубліковано найближчим часом).
Для розвитку цього ринку і залучення нових учасників, на думку Олексія Сухорукова, керуючого директора ІГ «Універ», потрібно дозволити банкам використовувати похідні інструменти, а також прибрати обмеження на спот-ринку валюти, через які асоціація EMTA (Emerging Markets Trading Association. – ред.) не може розраховувати курс гривні по відношенню до долара США.
«Незважаючи на всі труднощі, які переживає даний сегмент, він приречений на успіх. Це перший інструмент на ринку, що має економічну потребу. При цьому населення підживлює здорову недовіру до національної валюти, яка, звичайно ж, рано чи пізно виллється на ринок валютних деривативів. Будь-який бізнес, де є валютна складова, потребуватиме мінімізації ризику », – впевнений Юрій Бажинов.
За матеріалами:
Фондовий світ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас