Україна програла Японії суперечку за спецмита на авто — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна програла Японії суперечку за спецмита на авто

Казна та Політика
2557
20 липня підійшла до кінця суперечка Японії проти України щодо спеціальних імпортних мит на автомобілі.
Ці торгові обмеження діють з квітня 2013 року. Для машин з об’ємом бензинового двигуна 1-1,5 л вона склала 6,46%, з об’ємом 1,5-2,2 л – 12,95%.
У березні 2014-го спеціальний орган з вирішення спорів між членами Світової організації торгівлі (Dispute Settlement Body – DSB) зібрав експертну панель для вирішення цього конфлікту. Головним противником спецмита виступила Японія, до неї приєдналися Євросоюз, США, Росія, Австралія, Корея, Індія та Туреччина.
З тих пір уряд вже двічі їх знижував, але дія спецмита мала тривати до квітня 2016-го. Наприкінці червня експертна панель DSB підготувала звіт, в якому рекомендувала Києву скасувати спецмита.
“Панель визнала підвищені мита на певні автомобілі протягом трирічного періоду несумісним заходом із зобов’язаннями України в рамках Угоди СОТ із захисних заходів та статтею XIX Генеральної угоди 1994 про тарифи і торгівлю (GATT)”, – сказано в документі.
На засіданні DSB затвердив звіт. Про це повідомили в Секретаріаті СОТ.
Київ міг би подати апеляцію. Формально на це є два місяці. Але уряд цього не зробив.
“Україна не оскаржила звіт і сказала, що має намір виконати рекомендації та постанови панелі якомога швидше”, – повідомили в міжнародній організації.
У відповідь представники Японії погодилися в найближчі тижні відновити діалог з Україною, який не вийшов у минулому році, що і привело до звернення в DSB. Токіо і Київ обговорять порядок “негайної відміни захисних заходів”. Більш конкретні терміни не уточнюються.
Перший панельний розгляд для України після вступу її до СОТ в 2008 році завершився поразкою. Імпортерам авто і їх потенційним покупцям це тільки на користь.
Скасування спецмита допоможе трохи знизити ціни, які, щоправда, все ще залишаються високими через девальвацію гривні і імпортного збору.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас