180 днів невідомості: чи врятують донецький Європромбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

180 днів невідомості: чи врятують донецький Європромбанк

Кредит&Депозит
815
Національний банк України найближчим часом має вирішити долю невеликого Європейського промислового банку, скорочено – Європромбанку, що входить до донецької ФПГ «Енергоімпекс» і пов’язаний із вугільними схемами. Правління НБУ обговорювало визнання установи неплатоспроможною або ж такою, що відповідає законодавству України, минулого четверга. Але рішення ухвалено не було, оскільки банк виявився «складним», тим часом акціонери обіцяють врятувати установу.
Банк пов’язують із донецькою ФПГ «Енергоімпекс», яка є дружньою Рінату Ахметову й належить бізнесменові Андрію Орлову – депутату V скликання від Партії регіонів. Він спеціалізується на купівлі-продажу вугілля, експорті коксу, транспортно-експедиторських послугах тощо.
Акціонерами Європромбанку, згідно з інформацією Національного банку України, вказано членів сім’ї колишнього депутата – О.О.Орлова (49,87% акцій), Н.В.Орлова і В.О.Орлов (48,25% акцій).
Відповідно до даних Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку України, банк бізнесмена змінив юридичну адресу на вулицю Саксаганського в Києві. Але справи в установи йшли складно.
15 січня 2015 року правління НБУ ухвалило постанову про визнання Європромбанку проблемним. Отже, через 180 днів в установу мали ввести тимчасову адміністрацію – або ж визнати діяльність установи такою, що відповідає законодавству України.
Причиною для оголошення банку проблемним послужили порушення в роботі з кредиторами. Наприклад, Європромбанку інкримінувалася відмова повертати міжбанківський кредит Укрбізнесбанку. Погасити борг у розмірі близько 8 млн гривень донецький банк мав ще в листопаді 2014 року.
Також напередодні оголошення банку проблемним у нього зменшилися високоліквідні активи, залишок коштів на коррахунку склав усього 2,2 млн гривень. До того ж був дисбаланс між активами і пасивами: при зобов’язаннях перед клієнтами, що підлягають виконанню, в 255,7 млн гривень, надходження від повернення активів становили лише 158,4 млн гривень. Також НБУ оголосив ризиковим кредит ТОВ «Южтрансбуд» у 52 млн гривень під забезпечення, оцінене всього в 36 млн гривень.
Між тим, 67% кредитного портфеля банку складають борги пов’язаних осіб на суму в понад 670 млн гривень. Забезпечення за цими боргами − 309 млн гривень. Ця картина частково пояснює, чому в НБУ не можуть прийняти рішення стосовно даного об’єкта. Нагадаємо, що зволікання в ухваленні рішення порушує закон України «Про банки і банківську діяльність», а саме 75-ту статтю закону. Згідно з нею, НБУ зобов’язаний не пізніше, ніж через 180 днів після визнання банку проблемним, прийняти рішення про визнання діяльності банку такою, що відповідає законодавству, або ж віднести установу до категорії неплатоспроможних.
Наприклад, для банку «Фінанси і кредит» 180 днів закінчилися минулого тижня − але НБУ офіційно заявив, що банк може виправити ситуацію з неплатежами до кінця серпня. «Це упереджене ставлення. Інакше, чому комусь НБУ дає 20 днів, комусь 180 днів, а заради когось порушує закон?», − вважає партнер компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас