Рада заборонила "необґрунтовані" тарифи ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада заборонила "необґрунтовані" тарифи ЖКГ

Енергетика
4519
Верховна Рада України ухвалила в цілому урядовий законопроект № 2029а, яким вносяться зміни в закони про послуги ЖКГ, про теплопостачання і про державне регулювання у сфері комунальних послуг.
“За” проголосував 261 депутат.
Комітет схвалив прийняття закону в другому читанні і в цілому.
У законопроекті зазначено, що “встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими від розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускається”. Окремо підкреслюється, що суперечки щодо формування та затвердження тарифів на житлово-комунальні послуги вирішуються в судовому порядку.
“Дані зміни дадуть можливість встановлювати обґрунтовані тарифи і не дозволяти нашим підприємствам працювати з розривом у тарифі”, – зазначав раніше міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко, презентуючи документ.
“Єдиний підхід до встановлення економічно обґрунтованих тарифів … дозволить забезпечити раціональне планування державного та місцевих бюджетів, створить необхідні умови для забезпечення ефективного функціонування підприємств сфери теплопостачання та сфери житлово-комунального господарства, підвищенню рівня якості послуг, створенню умов для залучення інвестицій у розвиток і технічне оновлення систем теплопостачання, водопостачання, своєчасному і в повному обсязі виконання боргових зобов’язань з погашення та обслуговування позики, у тому числі тих, які підтримуються міжнародними фінансовими організаціями “, – йдеться в пояснювальній записці до документа.
У той же час, депутатів раніше обурила норма законопроекту, яка передбачає, що “тарифи повинні враховувати собівартість теплової енергії і забезпечувати рентабельність суб’єкта господарювання”. У профільному комітеті відзначили, що до другого читання до закону внесена поправка, яка передбачає, що рівень рентабельності повинен встановлюватися національним регуляторним органом (НКРЕКУ) згідно з порядком встановлення тарифів.
Раніше Верховна Рада вже розглядала кілька аналогічних ініціатив, проте всі вони не були схвалені.
Законопроект входить в так званий “пакет МВФ” – перелік необхідних для співпраці з фондом законодавчих змін. “Це закон-маяк МФВ”, – наголошував спікер парламенту Володимир Гройсман.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас