Долар відкусив гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар відкусив гривню

Валюта
5335
Банкіри пояснюють, чому знову дорожчає долар
Гривня подешевшала ще на гривню. І це – не каламбур. Якщо 1 липня на міжбанку долар торгувався по 20,99-21,01 гривень, то вчора ринок закрився на рівні 22,05-22,15 гривень. Середньозважений курс – 22,01 гривень, Нацбанк виставив як орієнтир 21,96 гривень.
Банки торгують доларом по 22,5-23,9 гривень. Приват24 виставив курс – 24,04 гривень. На чорному ринку американська валюта ще дорожче – 24,1-24,35 гривень.
Hubs попросив банкірів розповісти, що відбувається на валютному ринку.
Станіслав Верхградський, начальник казначейства банку VTB (Україна)
Курс долара на міжбанку тримається в коридорі, встановленому НБУ, 21-23 грн/$. Тому НБУ буде втручатися в ринок тільки якщо буде ризик виходу за даний коридор. На даний момент ми бачимо деяку волатильність, зумовлену поточним переважанням попиту або пропозиції, в рамках, що влаштовують Національний банк.
Як і раніше серед основних факторів, що впливають на валютний ринок, – ситуація на Сході країни, динаміка співпраці України з МВФ та переговорів з іншими кредиторами про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу України.
У разі оголошення дефолту, з урахуванням поточної ситуації, серйозного впливу на реальну економіку ми не очікуємо. Деяке занепокоєння населення, безумовно, може підштовхнути курс долара вгору, але ця тенденція, швидше за все, буде мати короткостроковий характер і через деякий час ринок повернеться на колишній рівень.
Єгор Перелигін, начальник відділу стратегічного планування UniCredit Bank
Зміцнення долара США по відношенню до національної валюти відбувається з кількох причин:
- НБУ дозволив «Нафтогазу» виходити на міжбанківський ринок самостійно для задоволення своїх потреб. Раніше Нацбанк використовував адресні інтервенції для забезпечення валютою «Нафтогазу».
- Виплати Фонду гарантування вкладів щодо проблемних банків вносять корективи в валютний ринок, так як частина виплачених коштів йде на покупку валюти. Тільки по «Дельта Банку» було виплачено 3,5 мільярда гривень з 13,1 мільярда гривень загальної суми.
- Будь-які збройні сутички впливають на валютний ринок. Зараз таким тригером стала ситуація на Заході України.
- Переговори з реструктуризації суверенного боргу тривають – і в якійсь мірі затягуються. Ситуація складна, але на валютний ринок впливати серйозно не повинна. Основні іноземні партнери України – такі як МВФ, ЄС і США – продовжать програми фінансової допомоги навіть у разі застосування урядом мораторію на виплати за держборгом. Виходячи з цього можна сказати, що ключовими чинниками зростання долара на ринку є перші три.
Олександр Дуда, директор центру торгових казначейських операцій УкрСиббанку BNP Paribas Group
На сьогодні причина коливань курсу знаходиться навіть не стільки в економічній площині, скільки в ментально-психологічній. Тут свою роль відіграють і популістський закон про конвертацію валютних кредитів, і спекуляції на тему можливого дефолту, і бажання отримали компенсації ФГВ пошвидше запастися валютою «про всяк випадок».
Хоча потрібно відзначити, що всі коливання на міжбанку знаходяться в межах позначеного Нацбанком коридору 21-23 грн/$, і всі механізми для утримання такого курсу знаходяться у регулятора на руках. Тому особливих змін на валютному ринку не передбачається.
Безумовно, робити прогнози щодо курсу в нашій країні – справа невдячна, але, принаймні, всі основні фактори впливу на курс наявності: питання реструктуризації зовнішнього боргу України, продовження співпраці з МВФ, ескалація або деескалація конфлікту на Сході і вирішення проблеми з валютними позичальниками . По суті, найбільш реальний вплив на курс може надати паніка серед населення – ми це вже проходили минулого року, Нацбанк однозначно зробив висновки.
Що стосується ймовірної необхідності оголошення технічного дефолту в результаті неможливості здійснити виплати за євробондами, то це де-факто є не більш ніж інструментом тиску на кредиторів.
Зростає готівковий ринок. В основному це відбувається через виплати вкладникам Дельти. І хоча прямого перетікання з міжбанку на готівковий ринок немає, певна кореляція все ж простежується. Наприклад, деякі компанії можуть використовувати різні схеми. Коли економічно більш виправдано купити на міжбанку (готівка занадто дорогою), вони роблять саме так.
До вересня Фонд гарантування планує виплатити понад 12 млрд гривень, і поки тривають виплати, готівковий курс буде перебувати під тиском. Якщо безготівкова оплата поки обмежена рівнем інтервенції НБУ – 23 грн/$, чорна готівка буде 25-26 грн/$ максимум, якщо не буде серйозного погіршення ситуації в країні в цілому.
Жорсткого дефолту, очевидно, не буде (не рахуючи боргу $3 млрд перед РФ), реструктуризація буде скоординована з МВФ, який продовжить програму фінансування.
Скарбник великого банку
НБУ минулого тижня не виходив на ринок. Регулятор дистанційно спостерігає за подіями. Негласно ми повернулися до валютного коридору 21/23. Як тільки буде необхідність, ми побачимо дії регулятора. НБУ зі свого боку бачить обсяги обов’язкового продажу і регулює суму купівлі валюти клієнтів банків.
На цьому тижні ми будемо знаходитися на колишніх рівнях. Говорити про різкі курсові коливання не варто, так як все дуже зарегульовано.
Леся Войтіцька
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас